Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2016 04

Znanstvenofantastična sobota na Jesenicah

Znanstvenofantastična sobota na Jesenicah Foto: Gregor Vidmar

Minulo soboto se je v avli Prireditvenega centra Jesenice oziroma kina Železar in Gledališča Toneta Čufarja odvil prvi festival znanstvene fantastike Meteorita, ki je po ocenah vseh udeleženih izvrstno uspel.

Minula sobota je bila znanstvenofantastični dan na Jesenicah. V organizaciji Društva za razvoj turizma Jesenice in v sodelovanju z Občino Jesenice, Gledališčem Toneta Čufarja, Prirodoslovnim muzejem Slovenije, KUD Ampus in številnimi drugimi udeleženci se je namreč v avli Gledališča Toneta Čufarja in Kina Železar odvijal prvi festival znanstvene fantastike Meteorita, s katerim so odprli tudi tretji teden astronomije v Sloveniji, ki na Jesenicah gostuje z razstavo Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Na prvi izvedbi dneva znanstvene fantastike Meteorita smo se prepričali, da sta obe tematiki, tako znanost kot fantazija, še kako zanimivi tudi za nekoliko širšo množico, saj so razstavo in prireditev obiskali tudi tuji obiskovalci, med katerimi je bil tudi urednik več tujih spletnih ljubiteljskih revij znanstvene fantastike - fanzinov in organizator tovrstnih srečanj v tujini, ki je jeseniški dogodek ocenil kot izjemen, tako po vsebini kot po obisku. Poleg znanstvenofantastičnih vsebin so člani KUD AMPUS iz Tržiča predstavili like iz sage Gospodar prstanov, zbirateljske trgovine Črna Luknja, Tehnoškrat in AnimeShop so na stojnicah predstavile bogato ponudbo zbirateljskih rekvizitov, na odru kina Železar pa so potekale okrogle mize z avtorjem Bojanom Ekselenskim in drugimi ter vrhunec strokovnega dela, pogovor o znanstveni fantastiki in njeni vlogi v današnjem svetu z literarnim kritikom Aljošo Harlamovim, filmskim kritikom Damijanom Vinterjem ter profesorjem matematične fizike in prevajalcem kultnega štoparskega vodnika po galaksiji Alojzom Kodretom. Obiskovalci so se lahko fotografirali z liki iz filma Gospodar prstanov, otroci so se lahko udeležili simpatičnih otroških delavnic, dogajanje pa je spremljala varuhinja Jesenic, superjunakinja Meteo-Rita.

Sproščeno in pozitivno vzdušje ter dober obisk razstave o vesolju v dvorani ter avli kina je pokazalo, da ima dogodek velik potencial, po izjemno pozitivnih odzivih sodelujočih pa Društvo za razvoj turizma Jesenice obljublja, da si bo prizadevalo, da dogodek v prihodnjem letu ponovi in še nadgradi.

Še vedno pa ostaja odprta razstava o vesolju, v sklopu tretjega tedna astronomije, ki bo na ogled do sobote, 9. aprila. Ogled je mogoč vsak dan od 9.-13. in 15.-18. ure, v torek bo organizirano vodenje za ogrožene skupine, v sredo opazovanje sonca s posebnim teleskopom, ki omogoča, da lahko vidimo sončeve izbruhe itd. (celoten program najdete TUKAJ). Vstopnina za razstavo je 2 evra, na razstavi pa si lahko ogledate tudi meteorit Jesenice, ki je padel na planski vrh na Mežakli 7. aprila 2009.
 

Prebrano 3140 krat Nazadnje urejano na četrtek, 03 februar 2022 20:58

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave