Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2016 07

Europe Direct Gorenjska vas informira o programu Evropa za državljane

Europe Direct Gorenjska vas informira o programu Evropa za državljane

Na Gorenjskem že od 1. januarja 2013 deluje informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (EDIC) v partnerskem delovanju organizacij BSC Kranj, d.o.o., Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ter Razvojna agencija Sora, d.o.o. Informacijska točka deluje kot podaljšana roka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na nas se lahko obrnete, če: imate vprašanje o Evropski uniji, vas zanima možnost zaposlovanja v EU, vas zanima selitev v državo članico EU, vas zanima brezplačno informacijsko gradivo o EU, ali pa bi radi aktivno prispevali k prihodnosti delovanja EU.

V tokratni objavi bi vam radi pozornost obrnili na program Evropa za državljane

Evropa za državljane je program, ki posameznikom, ki živijo in delujejo v državah EU (in širše) omogoča aktivnejšo vlogo pri razpravah in sooblikovanju politik evropskega pomena. Ta je lahko v obliki civilne pobude, pobratenja mest ali v obliki dogodka, ki obeležuje in ohranja našo skupno preteklost, vrednote. Tovrstni projekti krepijo medsebojno solidarnost, strpnost, spodbujajo medsebojno razumevanje in medkulturni dialog. Nadalje program spodbuja aktivnejše državljanstvo in družbeno udejstvovanje. Projekti pomembno prispevajo k gradnji mostov med generacijami, med regijami, mesti, državami in posamezniki v luči demokratičnega, razvitega, varnega in mirnega evropskega prostora.

Program se izvaja prek dveh sklopov:

Sklop 1 – Evropski spomin: namen je povečati ozaveščenost o zgodovinskem spominu, skupni zgodovini in vrednotah ter namenu Unije.

Sklop 2 – Demokratično delovanje in državljanska udeležba: cilj je spodbujati demokratično in civilno udeležbo državljanov na ravni Unije. Sklop 2 se razdeli na tri ukrepe:

  • Pobratenje mest
  • Mreže mest
  • Projekti civilne družbe

Pomembno je, da se projekti izvajajo na mednarodni ravni (oblikovanje in upravljanje mednarodnih partnerstev in mrež) ali z jasno evropsko razsežnostjo.

Upravičeni prijavitelji so občine ali njihovi odbori za pobratenje ali mreže, druge ravni lokalnih/regionalnih oblasti, zveze/združenja lokalnih organov, nepridobitne organizacije, ki zastopajo lokalne organe. Upravičeni prijavitelji so različni glede na sklop na katerega se prijavlja organizacija.

Cilji in prednostne naloge programa

Vsi projekti, ki jih prijavijo prijavitelji Izvajalski agenciji in za njih kandidirajo za sredstva se morajo vsebinsko navezovati na cilje programa, ki jih je določila Evropska komisija.

Splošni in posebni cilji programa so:

  • prispevati k seznanjenosti državljanov z Unijo, njeno zgodovino in raznolikostjo;
  • spodbujati evropsko državljanstvo ter izboljšati pogoje za državljansko in demokratično udeležbo na ravni Unije.
  • povečati ozaveščenost o zgodovinskem spominu, skupni zgodovini in vrednotah ter namenu Unije, ki je krepiti mir, njene vrednote in blaginjo njenih prebivalcev s spodbujanjem razprave, refleksije in razvoja mrež;
  • spodbujati demokratično in državljansko udeležbo državljanov na ravni Unije z razvojem njihovega razumevanja procesa oblikovanja politik Unije ter spodbujanjem priložnosti za družbeno in medkulturno udejstvovanje in prostovoljstvo na ravni Unije.

Vse aktivnosti so centralizirane in jih vodi Izvajalska agencija v Bruslju, več informacij je zato dostopnih na njihovi spletni strani: eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

Kontaktna in promocijska točka v Sloveniji: CMEPIUS, Ob železnici 30a, 1000 Ljubljana, 01-620-94-50, www.cmepius.si, www.ezd.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi preko e-biltena, ki izhaja 6x letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več informacij o dogodkih pa si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si.

Če imate vprašanje o EU, vprašajte EUROPE DIRECT GORENJSKA!

Eldina Čosatović, mag. posl. ved
Informacijska točka Europe Direct Gorenjska
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora.

Prebrano 2589 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 april 2016 14:08

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave