Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

dec  2023 22

Županov kotiček december 2023/2

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Kdor poje, v srcu ne misli slabo, pravijo. Mogoče pa je ravno petje recept za dolgo življenje. Živi dokaz tega je naša občanka Alba Koselj, ki je v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja dopolnila častitljivih sto let. Gospa Alba še vedno rada poje v domskem pevskem zboru Večerna zarja, zato ji želim še obilo veselih in lepih dni v krogu pevskih in drugih prijateljev. Koseljeva sicer prihaja iz vasice Slavče v Goriških brdih, in ko se je izšolala za medicinsko sestro, je bila do upokojitve zaposlena v Splošni bolnišnici Jesenice.  

In ko ravno govorimo o bolnišnici, naj izkoristim priložnost ter zaželim vse dobro tudi direktorici Petri Rupar v novem mandatu. Predvsem pa, da se bomo znali kot lokalna skupnost s strokovnimi argumenti boriti naprej za obstoj in razvoj bolnišnice na Jesenicah. Po dveh mesecih boja proti odprtju novega izobraževalnega programa v Kranju v naše mesto končno prihaja dobra vest: program Zdravstvena nega se utrjuje in razvija naprej na Srednji šoli Jesenice in se ne odpira v Kranju. To je še en dokaz in potrditev dejstva, da so Jesenice regijsko zdravstveno središče.

Vsem občankam in občanom želim obilo sreče, zdravja in osebnega zadovoljstva. Predvsem pa, da bomo znali in zmogli razvijati Jesenice za vse nas, da se bomo v domačem kraju dobro počutili in da bodo prihodnji rodovi radi ostajali in uspešno razvijali mesto naprej.

Epilog je dobila tudi zgodba s podpisovanjem peticije proti novi prometni ureditvi na Kejžarjevi ulici v krajevni skupnosti (KS) Sava. V občinski stavbi sem se s predsednico KS Sava in podžupanjo Tino Repovž sestal s pobudniki peticije, predstavniki KS Sava, projektantom in predstavnikom občine. Naj spomnim, da so se med krajani KS Sava pojavile kritike, ker bo promet v delu Ulice Viktorja Kejžarja (od nekdanje gostilne Pr' Kobal) do križišča z Ulico bratov Rupar (do nekdanje pekarne Vidic) iz dvosmernega preurejen v enosmernega. Vožnja je torej dovoljena v smeri proti nekdanji gostilni Pr' Kobal. Proti takšni enosmerni ureditvi so krajani tudi zbrali podpise. Pobudniki so mi predstavili svoje težave, ki bi jim jih povzročil enosmerni promet. Pot do doma bi se jim podaljšala za 400 metrov, če bi prihajali iz smeri centra Jesenic oz. iz trgovskega centra. Namesto uvoza v Delavsko ulico na krožišču bi morali uporabiti uvoz pri gostilni  Majolka, kar pomeni, da bi zavijali levo. Po njihovih besedah je ta manever problematičen predvsem poleti, saj je v tem času na cesti več vozil, turistov. Poleg tega so opazili, da otroci na poti v šolo hodijo po sredini ceste, zato menijo, da novi pločnik ne bi pripomogel, da bi ga otroci tudi uporabljali.

Zbrane sem spomnil, da mora občina vedno, pri vseh projektih, upoštevati tudi zakonsko regulativo o cestah in varnosti, tako da se žal vsem željam občanov zaradi zakonskih omejitev vedno ne da ugoditi. Vrata županske pisarne so vedno odprta in v mojem interesu je, da s svojimi občani in občankami najdemo skupno rešitev. Tako sem odredil, da predsednica KS Sava koordinira nadaljnje aktivnosti za iskanje rešitev in da strokovnjaki in predstavniki KS Sava ponovno preučijo možnost ureditve dvosmernega prometa od Kobala do Čopovega grabna.

Ker bo v mesecu januarju na tem delu stekla obnova komunalne infrastrukture, sem predlagal ustanovitev delovne skupine, v katero se vključita predstavnika KS Sava, in sicer gospa Mojca Stojan in gospod Željko Šmitran, z nalogo, da sodelujeta pri komuniciranju z občino in občani o oblikovanju rešitev v času obnove in gradnje na tem delu.

Dokaz, da znamo in zmoremo stopiti skupaj, ko gre za Jesenice, je sprejetje proračuna za leto 2024. Kljub visoki inflaciji, ki smo ji bili priča zadnje obdobje, odpravi plačnih nesorazmerij v javnih zavodih, nam je uspelo obdržati še nekaj investicijskega potenciala. Projekti, ki bodo prispevali k nadaljnjemu razvoju Jesenic, so dobili zeleno luč, za kar se iskreno zahvaljujem občinskim svetnikom in svetnicam.

Prebrano 330 krat Nazadnje urejano na petek, 22 december 2023 15:48

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...