Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

dec  2023 08

Županov kotiček december 2023/1

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Začel se je praznični december. Prvi dobri mož, Miklavž, je že obiskal in obdaroval pridne jeseniške otroke. Z nastopom čarodeja in prižigom lučk je naše mesto zasijalo v praznični podobi – in to je bil samo uvod v dogodke in prireditve, ki smo jih pripravili za veseli december. Z novoletnimi lučkami smo v mestu okrasili kar nekaj novih lokacij in prvič so te zasijale tudi na cerkvi na Koroški Beli, kjer bo v eni od naslednjih sobot potekal adventni sejem, in po nekaj letih tudi na Plavžu. Tudi letos bo decembrski program pester in upam, da bo ob na novo postavljeni božični jelki združeval mlado in staro na našem osrednjem Trgu Toneta Čufarja.

Za nami je zelo pestro leto. Naj spomnim na nekaj dogodkov, ki so zelo izstopali in bili deležni širše razprave. Borili smo se proti načrtu preselitve jeseniške bolnišnice na drugo lokacijo, proti grožnji sprožitve plazu nad Koroško Belo in še vedno smo proti odprtju novega izobraževalnega programa zdravstvena nega v Kranju, saj se mora ta program ohranjati in širiti na Srednji šoli Jesenice, kjer imamo zanj tako vso potrebno izobraževalno strukturo kot klinično okolje za delo zdravstvenega osebja. V mestu se zbirajo peticije proti urbanistični in prometni ureditvi, in prva med njimi je proti ureditvi osrednjega dela Plavža, po kateri mesto po vseh letih stagnacije kar kliče. Zadnja, ki je priromala na mojo mizo, je peticija, v kateri se krajani krajevne skupnosti Sava ne strinjajo, da bo promet v delu Ulice Viktorja Kejžarja, od nekdanje pekarne Vidic do prav tako nekdanje gostilne Pr' Kobal, iz dvosmernega preurejen v enosmernega. Naj spomnim, da so predstavniki Občine Jesenice osnovno verzijo elaborata prometne ureditve iz avgusta 2018 predstavili vsem strokovnim deležnikom in tudi lokalnim prebivalcem. Elaborat je 17. septembra 2018 prejela v pregled in potrditev tudi Krajevna skupnost Sava kot predstavnica lokalnih prebivalcev. Po razpravi s krajani in na osnovi njihovih ter usklajenih pripomb je bila v novembru 2018 izdelana dopolnitev elaborata prometne ureditve, ki celovito ureja območje in je podlaga za vse nadaljnje projekte. Zdaj je v peticiji navedeno, da bi takšna ureditev krajanom omejevala in slabšala pot do doma. Bolj kot sama peticija, ki je seveda legitimni instrument demokratičnega delovanja skupnosti in seveda tistih, ki so nas občani in občanke izvolili pred letom dni, da se pogovarjamo, so me presenetile negativne izjave in objave na družbenih omrežjih.

Dovolite mi, da jim kar tu napišem zelo dober predlog, ki ga v življenju vedno upoštevam tudi sam: Ne skači v bazen, če prej ne preveriš, ali je v njem sploh voda.

Tam mi posamezniki mahajo pod nosom z zbranimi 600 podpisi. Tak populizem ima kratek rok trajanja, še posebno če se dobro ne seznanijo z vsebino problematike in niti ne pogledajo na seznam 600 podpisov ter ne ugotovijo, da so peticijo podpisovali v večini tisti, ki ne živijo v KS Sava. Podpisniki iz Bohinjske Bistrice, Planine pod Golico, Kranjske Gore, Žirovnice in od drugod po večini sicer iz Gorenjske, po mojem skromnem mnenju žal ne poznajo dobro te prometne ureditve in niti niso krajani KS Sava, kaj šele, da bi te ceste uporabljali. Dovolite mi, da jim kar tu napišem zelo dober predlog, ki ga v življenju vedno upoštevam tudi sam: Ne skači v bazen, če prej ne preveriš, ali je v njem sploh voda. Poudariti je treba začetek 2. etape obnove ulic na tem območju. V prihajajočem letu pa se bo končno začela na državi težko izborjena investicija, obnova Srednje šole Jesenice, ki bo velik zalogaj tako za ureditev prometa kot z vidika zagotovitve varnosti prometa in udeležencev ter stanovalcev v tem delu Jesenic.

Seveda sem k peticiji in opisani problematiki pristopil z vso resnostjo in odgovornostjo, zato sem nanjo najprej odgovorili z obširnim pojasnilom na spletni strani Občine Jesenice. Sam sem zagovornik dialoga in pogovorov, ki naj se odvijajo na transparenten in spoštljiv način, kajti le tako bomo lahko omogočili nadaljnji razvoj našega mesta. Vse to pred nas postavlja velik izziv odprte in dostojne komunikacije, razumevanja in strpnosti, ki mora odražati javni interes, in ne samo parcialnih interesov posameznikov. Prepričan sem, da bomo le v dogovoru kos prihajajočim nevšečnostim, ki bodo zagotovo sledile zaradi obeh investicijskih projektov, ki bosta potekala v naslednjih dveh letih na območju KS Sava. Verjamem, da bomo na koncu vsi veseli nove pridobitve v tem delu KS Sava, kjer po samezniki sicer ne morejo sprejeti sto metrov enosmerne ceste, čeprav gre za del Jesenic, ki že več desetletij ni bil deležen nobene celovite ureditve.

Prebrano 319 krat Nazadnje urejano na petek, 22 december 2023 15:48

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...