Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

okt 2023 13

Županov kotiček oktober 2023

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Prejšnji teden smo javnosti predstavili kratkoročne in dolgoročne ukrepe glede sanacije plazu nad Koroško Belo. Polna dvorana krajanov Koroške Bele in tudi drugih delov občine je na Osnovni šoli Koroška Bela prisluhnila občinski Civilni zaščiti in strokovnjakom Geološkega zavoda Republike Slovenije o stanju po avgustovski intervenciji na plaziščih Urbas in Čikla nad Koroško Belo. Intervencija je bila zgledno in strokovno izpeljana in vsi ukrepi, ki so bili v tem času izvedeni, so bili upravičeni. Najbolj me veseli, da so bili predstavljeni kratkoročni in dolgoročni sanacijski ukrepi, podprti s strokovnimi mnenji, ki bodo ključno prispevali k varnosti prebivalcev Koroške Bele. Dolgoročni ukrepi predvidevajo izgradnjo nove zaplavne pregrade na sotočju potokov Bela in Čikla ter dreniranje osrednjega dela plazu in postavitev niza zaščitnih in lovilnih mrež na potoku Čikla. Še naprej se bo izvajal monitoring celotnega območja s spremljanjem morebitnih premikov in spremljanje učinkov izvedenih ukrepov.

Velike ideje in spremembe se dogajajo v medosebni komunikaciji in pogovorih.

Namen vseh navedenih ukrepov je, da obvaruje območje Koroške Bele pred morebitnim drobirskim tokom. Občinska Civilna zaščita je predstavila tudi analizo, ki je bila predhodno izvedena v sodelovanju z vsemi intervencijskimi službami po avgustovski intervenciji. Analiza je pokazala, da je v primeru evakuacije prebivalcev iz vasi treba urediti evakuacijsko cesto čez Kres v Trebež in urediti prehod čez železnico na Šmidovi ulici. V času obnove železniške proge je bila nameščena protihrupna ograja, ki ne dovoljuje ustrezne evakuacije. Pomanjkljivosti se hitro odpravljajo in bistven zaključek celotne analize je, da smo se v času intervencije veliko naučili in pridobili marsikatero izkušnjo na tem področju.

Veliko izkušenj, predvsem pa dobrih idej ter rešitev, pa pričakujem tudi od snovalcev in projektantov, s katerimi smo ugriznili v kislo jabolko nove urbanistične in prometne ureditve mesta Jesenic. Glavni namen urbanistične in prometne študije je začetek reševanja mirujočega prometa, zlasti na območju KS Plavž, in ureditev urbanih površin, ki bodo dale našemu mestu podobo urejenosti in funkcionalnosti. Za ta namen je bila naročena študija uvajanja enosmernega prometa na področju Plavža in iskanje dodatnih parkirnih mest. V sklopu izvedbe bomo pridobili trideset novih parkirnih mest na območju Tavčarjeve ceste, ki bodo tudi pripomogla k razbremenitvi potreb po parkiranju. Gre za majhen korak pri tako velikem problemu, s katerimi se dnevno srečujemo na Jesenicah. Poleg tega smo v dogovarjanju s Slovenskimi železnicami, da bi se v sklopu obnove železniške proge uredil podvoz s Ceste revolucije proti Prešernovi cesti in s tem bi se zagotovilo še dodatne površine za parkiranje. Poleg tega pa imamo v mislih tudi urejanje urbanih površin, ki bodo v prihodnje združevale generacije, ki se bodo lahko brez skrbi družile na urejenih trgih. Jesenice morajo v urbanističnem smislu storiti korak naprej. Pri tem ne bomo pozabili na potrebe občanov in urejanje mirujočega prometa, ki pa je seveda dolgoročen proces. Sam spodbujam aktivni dialog, ki smo ga začeli z idejno zasnovo nove urbane površine med Mercatorjem in lekarno Plavž. Z vsemi deležniki, ki izvajajo svojo poslovno dejavnost na tem prostoru, smo dosegli dogovor in veseli me, da imam kot župan njihovo podporo pri izvedbi tega projekta. Skrbijo me tisti, ki niti ne prisluhnejo ali se ne pogovarjajo, ampak so takoj proti vsemu in vsakemu ali takoj začnejo zbirati podpise občanov in grozijo z raznimi civilnimi iniciativami. Če so njihovi argumenti konstruktivni, predvsem pa usmerjeni v razvoj mesta z dobrimi idejami in predlogi za naše občane, sem prvi, ki jih podpišem. V nasprotnem primeru pa me zelo skrbi nadaljnji razvoj našega mesta in ali bomo uspeli doseči, da smo lahko tudi privlačni za bivanje in ustvarjanje sedanjim in bodočim rodovom. Vse to dolgujemo generacijam, ki so Jesenicam dale pečat brezčasnosti, v kateri se vedno najde mesto za različne poglede, kulture, zamisli in predloge, pa vendar naj teh ne razširjajo samo na družbenih omrežjih in od ust do ust. Velike ideje in spremembe se dogajajo v medosebni komunikaciji in pogovorih, zato bom vesel vsakega posameznika, ki mi bo svojo idejo ali predlog tudi osebno predstavil.

Prebrano 305 krat Nazadnje urejano na petek, 13 oktober 2023 15:12

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...