Skok na osrednjo vsebino

Participativni proračun

O participativnem proračunu

KAJ JE PARTICIPATIVNI PRORAČUN?

Participativni proračun je način razporejanja proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi odločate neposredno občanke in občani.

PREDNOSTI PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA

Vsak občan oziroma občanka Jesenic ima priložnost ne le sodelovati pri odločanju o tem, kateri projekti se bodo v ožji lokalni skupnosti, v kateri živi, izvajali, temveč lahko tudi sam/-a predlaga projekte, ki bodo izboljševali življenjsko okolje.

KOLIKO SREDSTEV BO NA VOLJO?

V proračunu Občine Jesenice bo v letih 2024 in 2025 projektom, ki po vašem mnenju izboljšujejo kakovost življenja v občini, namenjenih skupno 280.000 €, od tega 40.000 € za vsako od sedmih območij izvajanja.

OBMOČJA IZVAJANJA

Območja izvajanja participativnega proračuna so prilagojena območjem krajevnih skupnosti. Podeželskim območjem z manjšo gostoto poseljenosti se daje večji poudarek tudi s porazdelitvijo kvote razpoložljivih sredstev, saj je vsakemu območju namreč namenjen enak del sredstev. Za vsako območje se ločeno zbira predloge in glasuje. Novost drugega cikla participativnega proračuna je, da bo možno glasovati ne le za projektne predloge iz enega območja, temveč iz večih.

Prebrano 2620 krat Nazadnje urejano na torek, 25 april 2023 16:24