Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2024 10

Peticija Nestrinjanje z analizo »Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika«

Spoštovani občani in občanke!

Ministrstvo za zdravje je marca 2024 naročilo novo analizo o umestitvi nove bolnišnice v gorenjski regiji. Analizo je pripravilo podjetje Elmarkt, ekonomski, finančni in investitorski inženiring, d. o. o., iz Kopra. Ministrstvo je 8. julija 2024 županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo izsledke analize z naslovom: »Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika«.

V analizi so bile ocenjene možne lokacije za bolnišnico z več vidikov, vključno s časovnim, zdravstvenim, dostopnostjo, primernostjo prostora, izvedljivostjo investicije in stroški izgradnje bolnišnice. Vendar pa Jesenice niso vključene v celotno analizo. Prispevek Jesenic je bil upoštevan  le v delu analize, ki se nanaša na primerjavo zdravstvenega vidika, kjer so pripravljavci analize dodali podatke o jeseniškem kadru po kraju bivanja in podatki o številu starejših od 65 let kar k Radovljici. To je bil edini način, da so lahko ta dva kriterija, s pomočjo Jesenic, prikazali za Radovljico kot ugodnejša v primerjavi s Kranjem.

Očitno je, da je bil edini izločitveni kriterij ta, da Jesenice ne razpolagajo s potrebnimi 60.000 m2 površin. Ta pogoj je bil Jesenicam prvič predstavljen šele v tej analizi. Niti naročnik niti pripravljavec nista pomislila, da bi v analizi ovrednotili obstoječo infrastrukturo, ki jo predstavlja Splošna bolnišnica Jesenice. Ob tem se je treba vprašati, ali smo res tako bogata država, da lahko gradimo nove objekte, medtem pa pozabljamo na objekte, ki so v slabem stanju. Mnoge zdravstvene ustanove po Sloveniji, vključno s poliklinikami in specialističnimi ambulantami v Ljubljani, kjer delajo zdravstveni delavci, spominjajo na čase iz 19. stoletja.

V celotni Sloveniji je že več let prisotno pomanjkanje zdravstvenih delavcev. Na to problematiko smo v preteklih letih vsakokrat opozorili ministrstvo in pristojne odločevalce, ki so ta vidik vešče preslišali. Na Jesenicah smo vsa leta vlagali v zdravstveni kader, zato imamo desetletja dolgo tradicijo s srednjim zdravstvenim izobraževanjem, ki se izvaja na Srednji šoli Jesenice. Dijaki programa zdravstvena nega Srednje šole Jesenice imajo tako tudi izjemno prednost, saj lahko nadaljujejo izobraževanje v lokalnem okolju tako na področju zdravstvene nege kot fizioterapije. Leta 2006 predstavlja nov mejnik v prizadevanju Občine Jesenice na področju razvoja izobraževanja in zdravstva, saj je bila pridobljena akreditacija pri Svetu RS za visoko šolstvo – namreč Občina Jesenice je ustanovila Visoko šolo za zdravstveno nego Jesenice, ki se je leta 2014 preoblikovala v Fakulteto za zdravstvo Jesenice, leta 2016 pa se je preimenovala v Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin. Na fakulteti so razpisani študijski programi zdravstvene nega na 1. stopnji (VS), napredne zdravstvene nege na 2. stopnji (mag.2/I) in doktorski študij Zdravstvene nege na 3. stopnji.

Kot vemo, ne Radovljica in ne Kranj ne razpolagata z zadovoljivim številom zdravstvenih delavcev - to prednost Jesenic so v pričujoči analizi dodelili Radovljici. Zavedamo se, da so zdravniki pomembni za delovanje zdravstvenih ustanov in zdravljenje pacientov, vendar pa je zdravstveno osebje steber javnega zdravstva. Zato tudi ne morem mimo dejstva, ki tako očitno že leta  kaže na drugačne interese v javnem  zdravstvu na Jesenicah, da v Strategiji razvoja Splošne bolnišnice Jesenice 2018 – 2025 niti z besedo ni omenjena Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin! Za koga gradimo nove zidove z javnim denarjem, če nimamo dovolj kadra?

Verjamem, da vsakemu izmed nas delovanje Splošne bolnice Jesenice veliko pomeni, in, da bi odhod dejavnosti jeseniške bolnišnice skupaj z Urgentnim centrom na drugo lokacijo pomenil nenadomestljivo izgubo za vse Jeseničane. Ob taki odločitvi lahko zavestno izjavim, da se Jeseničani ne borimo za nekaj česar nismo nikoli imeli; država nam z neodgovorno politiko do ohranitve  institucionalnega javnega zdravstva na vseh treh ravneh ukinja razvito zdravstvo na Jesenicah in to občanom in občankam, ki so po skoraj vseh parametrih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na zadnjem mestu. S tako potezo države bodo Jesenice in njeni občani še bolj na robu družbene blaginje in prepuščeni na milost in nemilost zasebnemu interesu v zdravstvu.

Prepričan sem, da se večina občanov in občank Jesenic strinja z zapisanim, in, da ste lahko tudi ogorčeni na ugotovitve, ki so predstavljene v »analizi brez Jesenic«.  Celotno analizo si lahko podrobno pogledate v priponki. Zaradi načina in vsebine izdelane analize smo pripravili tudi peticijo, s katero želimo državni politiki in z njo povezanimi odločevalci sporočiti, da se ne strinjamo s takšno analizo.

Vljudno vas vabim k podpisu peticije, ki se glasi:

Ne strinjam se z analizo »Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika« v kateri ni enakovredno obravnavana lokacija na Jesenicah.

Vsi tisti, ki nimate možnosti podpisati elektronske peticije, lahko svoj podpis peticije prispevate tudi osebno na občini Jesenice, Cesta železarjev 6.

Peticijo lahko podpišete do 31. julija 2024 za kar se vam iskreno zahvaljujem.

Mag. Peter Bohinec
Župan Občine Jesenice

POVEZAVA DO E-PETICIJE

Podpišite e-peticijo

Prebrano 1852 krat Nazadnje urejano na sreda, 17 julij 2024 15:20

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave