Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

dec  2023 13

Sklepi jeseniške občine in KS Sava glede ''sporne'' nove prometne ureditve po prenovi Delavske ulice in Ulice Viktorja Kejžarjeve na Jesenicah

Sklepi jeseniške občine in KS Sava glede ''sporne'' nove prometne ureditve po prenovi Delavske ulice in Ulice Viktorja Kejžarjeve na Jesenicah Foto: Maja Korošec

Predstavniki Občine Jesenice in KS Sava so se včeraj, 12. decembra, sestali v občinski hiši, da bi se pogovorili o novem, spornem, enosmernem prometnem režimu po prenovi Delavske ulice in Ulice Viktorja Kejžarja na Jesenicah. Z njim se krajani ne strinjajo, saj menijo, da bi takšna ureditev omejevala in slabšala njihovo pot do doma. Tako predstavniki občine kot KS Sava so predstavili svoje argumente. Utemeljitve, ki so naklonjen predvsem varnosti pešcev, je izpostavil tudi projektant omenjene prenovljene ceste. Prisotni so se po izmenjanih stališčih strinjali, da se še enkrat preuči možnosti o ponovni vzpostavitvi dvosmernega prometa. Prikimali so tudi odločitvi, da bosta predstavnika KS Sava odslej sodelovala pri komuniciranju o oblikovanju rešitev gradnje in izgradnje etape 2 (projekt Ureditev območja KS Sava – etapa 2).

V občinski stavbi so se zbrali župan mag. Peter Bohinec, predsednica KS Sava Tina Repovž, pobudniki peticije, predstavniki KS Sava, projektant in predstavnika občine.

Spomnimo. Zbrali so se potem, ko so se med krajani Krajevne skupnosti (KS) Sava pojavile kritike, da bo promet v delu Ulice Viktorja Kejžarja (od nekdanje gostilne ''Pr' Kobal'') do križišča z Ulico bratov Rupar (do nekdanje pekarne Vidic) iz dvosmernega preurejen v enosmernega. Vožnja je torej dovoljena v smeri proti nekdanji gostilni Pr' Kobal. Proti takšni enosmerni ureditvi so krajani tudi zbrali podpise.

V okviru etape 1 je občina že zgradila nekaj metrov ceste v smeri od Kobala proti Vidicu, vključno s pločnikoma na obeh straneh ceste. Preostalo vozišče je na tem mestu široko le štiri metre. In prav ta nezadostna širina cestišča onemogoča dvosmerni promet, sta utemeljila predstavnik občinske strokovne službe in projektant. Slednji je ob tem opozoril, da je kot projektant odgovoren, da pri gradnji upošteva tehnične vidike, ki v največji možni meri prispevajo k varnosti za vse udeležence v prometu ter da je za svoje odločitve kazensko odgovoren.

Ob tem je občinska stran ponovno izpostavila, da v omenjenem delu ulice, kakor tudi od nekdanje pekarne Vidic proti Industrijski ulici, poteka varna šolska pot, kar pomeni večje število najranljivejših udeležencev v prometu, pešcev.

KS Sava: Pot do doma se nam podaljša za 400 metrov; želimo dvosmerni promet in odstranitev enega pločnika

Predstavniki KS Sava so predstavili svoje težave, ki bi jim jih pripeljal enosmerni promet. Pot do doma bi se jim podaljšala za 400 metrov, če bi prihajali iz smeri centra Jesenic oz. iz trgovskega centra. Namesto uvoza v Delavsko ulico na krožišču, bi morali uporabiti uvoz pri gostilni Majolki, kar pomeni, da bi zavijali levo. Po njihovih besedah je ta manever problematičen predvsem poleti, saj je v tem času na cesti več vozil, turistov. Poleg tega so opazili, da otroci na poti v šolo hodijo po sredini ceste, zato menijo, da novi pločnik ne bi pripomogel, da bi ga otroci tudi uporabljali.

Zaradi omenjenih razlogov želijo, da bi ponovno vzpostavili dvosmerni promet. Ker dvosmerni promet na tako ozki cesti ni možen oz. je slaba rešitev z vidika varnosti, so predlagali, da enega pločnika ne bi več imeli. Prepričani so, da ga niti ne rabijo. Namesto njega lahko projektant uredi zgolj talno označbo pešec na vozišču, so še izpostavili.

Projektant je potrdil, da bi bila omenjena ureditev tehnično možna, vendar se mu zdi z varnostnega vidika slabša rešitev.

''Zakaj bi ukinjali pločnik, ko pa je ta najboljša varianta za pešce,''

je izpostavil.

Sklep

Župan je zbrane spomnil, da mora občina vedno, pri vseh projektih upoštevati tudi zakonsko regulativo o cestah ter da se vsem željam zaradi zakonskih omejitev ne da ugoditi. A kot je dejal, so njegova vrata vedno odprta in tudi v njegovem interesu je, da s svojimi občani najde skupno rešitev.

''Rešitve iz rokava nimam, smo pa tu, da se pogovarjamo,''

je poudaril.

Župan je odredil, da predsednica KS Sava koordinira nadaljnje aktivnosti. Predlagal je sledeča sklepa:

  • s strokovnjaki in predstavniki KS Sava se ponovno preuči možnost ureditve dvosmernega prometa od Kobala do Čopovega grabna;
  • v delovno skupino se vključi predstavnika KS Sava – gospo Mojco Stojan in gospoda Željka Šmitrana – da sodelujeta pri komuniciranju o oblikovanju rešitev gradnje in izgradnje etape 2.
Prebrano 1125 krat Nazadnje urejano na petek, 15 december 2023 19:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave