Skok na osrednjo vsebino

Novice

avg 2012 01

Vas je obiskal lažni dimnikar in zaračunal 70 evrov?

Preverite,  ali ima vaš dimnikar koncesijo za svoje delo.

NOVO MESTO – Na območju Dolenjske in Posavja delujejo goljufivi oziroma  lažni dimnikarji, ki nimajo dimnikarske koncesije in izdajajo račune s trikrat  previsokimi zneski, opozarja dolenjski Radio Krka. Na omenjenem območju  naj bi obstajali vsaj trije takšni 'dimnikarji', in sicer D.  K., V. P. ter B. Z. Če se bo pri vas  pojavil kdo s temi kraticami, bodite torej več kot pozorni.

Brez koncesije

Lažni dimnikarji so nekakšni samostojni podjetniki, ki imajo registrirano  dejavnost v povezavi z montažo in vzdrževanjem peči, koncesije za dimnikarstvo  pa ne. Za svojo storitev računajo 70 evrov, medtem ko boste pravemu dimnikarju  za pregled in čiščenje odšteli predvidoma 18 evrov.
Če še vedno niste  prepričani, ali vam je peči in dimnike pregledal strokovnjak, velja  opozoriti, da na območju Posavja in Dolenjske delujeta le dve dimnikarski  podjetji s koncesijo: Dimnikarstvo Ana Ječančić, s. p., in Dimnikarstvo  Marjan Mihelčič, s. p. V Beli krajini ima koncesijo od začetka januarja  letos podjetje O. R. inženiring, d.o.o.

Nepopolni računi z visokimi zneski

Omenjeni radio je opisal tudi primer, kako se je pri starejši gospe pod  pretvezo, da je pač že minilo eno leto od zadnjega pregleda peči in dimnikov,  oglasil 'dimnikar'. Malo je posesal vratca pri peči za centralno kurjavo, pri  kuhinjskem štedilniku pa počistil dimnik. Kuhinjo je pustil umazano, ponudil pa  se je tudi, da ji lahko naredi servis centralne peči, ki ga je gospa zavrnila.  Napisal je 'račun' brez številke računa, davčne številke ali podpisa izvajalca,  kot vrsto dela pa je navedel servis peči in prenovo štedilnika – tega  seveda ni naredil. Gospa mu je izročila 70 evrov, moški, ki nima registriranega  dimnikarstva, kaj šele koncesije za tovrstne storitve, pa je odšel.

Za tovrstne prevarante naj bi tržni inšpektorat sicer vedel,  vendar se na tem področju prav nič ne premakne, nasprotno, ravno v tem času je  glavna tržna inšpektorica na dopustu.

Brez potrdila ne bo odškodnine

Glede na to, da je za veliko požarov kriv neočiščen dimnik, bodite resnično  pozorni na to, da dimnikarji opravijo tisto, kar morajo. Razni serviserji peči  vam dimnika v celoti pač ne bodo očistili, ker pa ne boste imeli potrdila od  dimnikarja s koncesijo, da je pregled bil opravljen, se boste za odškodnino po  morebitnem požaru lahko le obrisali pod nosom.

Vir: http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/vas-je-obiskal-lazni-dimnikar-zaracunal-70-evrov

Prebrano 4361 krat Nazadnje urejano na sreda, 01 avgust 2012 15:55

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave