Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2024 29

Obisk delegacije iz srbskega pobratenega mesta Valjevo

Obisk delegacije iz srbskega pobratenega mesta Valjevo Foto: Janko Rabič

Župan mag. Peter Bohinec je povabili svoje srbske kolege iz pobratene občine Valjevo na praznovanje občinskega praznika, ki je potekalo 20. marca 2024. Srbi so povabilo sprejeli in na Jesenicah ostali še dva dni. Da bi se jim župan v imenu Občine Jesenice zahvalil za gostoljubnost, ki so jo izkazali ob obisku jeseniške občinske delegacije v Valjevu začetek marca, je Občina organizirala srečanja in oglede nekaterih znamenitosti na Gorenjskem.

Srbska delegacija je na Jesenice prispela na dan osrednje proslave ob občinskem prazniku v sredo, 20. marca. Župan jih je sprejel v občinski stavbi, kjer jim je zažele dobrodošlico in izrazil upanje, da se bodo na Jesenicah dobro počutili in lepo imeli. Na obisk je prišlo 8 srbskih predstavnikov. 4 iz Prostovoljnega gasilskega društva Valjevo: Slobodan Kolarević, Vitomir Emreković, Milan Simić, Goran Bobovac. 3 iz Nacionalne sekcije mednarodne policijske zveze Srbija: Jelena Filipović, Zoran Antonić. Slađana Simić. In predstavnik Poklicnih gasilcev Valjevo Dejan Jovanović.

Glavna stvar tega dne je bilo praznovanje občinskega praznika, ki je potekalo v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Župan je ob tej priložnosti na Trgu Toneta Čufarja podelil srbskim prijateljem zahvale za ohranjanje dobrega sodelovanje in povezovanje med občinama Jesenice in Valjevo.

Zahvale župana so prejeli (nekateri na prireditvi niso bili prisotni): Slobodan Kolarević, Saša Tadić, Vladimir Popović, Dejan Jovanović in Nacionalna sekcija mednarodne policijske zveze Srbija. Posebno zahvalo župana v obliki medeninaste plakete je prejel Vladislav Milivojević, ki se zaradi zdravstvenih razlogov slovesnosti ni mogel udeležiti zaradi.

Stara Sava, Slovenski planinski muzej, slap Peričnik, PP Kranjska Gora

Naslednji dan, v četrtek, 21. marca, so si gostje ogledali Staro Savo na Jesenicah in se nato odpravili na ogled Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Na poti sta jih spremljala Marjan Dobnikar z Gasilske zveze Jesenice in novinar Jeseniških novic Janko Rabič. Gostje so želeli videti Triglavsko severno steno v dolini Vrata, a zaradi goste megle to ni bilo smiselno, saj se gore niso videle. So si pa zato ogledali slap Peričnik.

Nato so se odpravili na Policijsko postajo (PP) Kranjska Gora, kjer so kolege z Nacionalne sekcije mednarodne policijske zveze Srbija sprejeli kranjskogorski policisti z načelnikom Damjanom Lepošo. Obisku so prisostvovali tudi predstavnika Policijskega veteranskega društva Sever Gorenjska Jože Ajdišek in Vinko Otovič, načelnik Postaje letališke policije Brnik Jure Lešnjak in načelnik Civilne zaščite Občine Jesenice Igor Arh.

Obisk pri gasilcih PGD Jesenice

V petek zjutraj so jih sprejeli gasilci v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jesenice, kjer so si ogledali dom, opremo in vozila. Pridružil se jim je tudi župan.

Jeseniški gasilci so za svoje srbske kolege zbrali opremo, ki je sicer že odpisana, a še vedno uporabna. Srbi so namreč izrazili željo, da bi jo sprejeli, saj je njihova bolj dotrajana.

Opremo je darovalo PGD Podkoren:

  • 2 zaščitni obleki,
  • 6 zaščitnih kombinezonov za gozdne požare,
  • 8 zašitnih čelad,
  • 8 zaščitnih škornjev

Slovo se je zaključilo s povabilom Srbov, da jih slovenska delegacija čim prej ponovno obišče v Valjevu.

 

Prebrano 352 krat Nazadnje urejano na četrtek, 04 april 2024 10:32

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave