Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2024 06

Obisk v pobrateni občini Valjevo v Srbiji

Pretekli konec tedna, od 1. do 3. marca 2024, je delegacija Občine Jesenice z županom mag. Petrom Bohincem obiskala pobrateno občino Valjevo v Srbiji. Predstavniki obeh občin so se srečali z namenom, da ponovno vzpostavijo medsebojne vezi in se pogovorijo o možnostih sodelovanja na različnih področjih.

Srbska stran, ki so jo zastopali župan Valjeva Lazar Gojković, namestnik župana Nemanj Petrović in predsednik mestne skupščine Viktor Mićić, je bila enotni, da občini lahko okrepita sodelovanje med prostovoljnimi gasilci, kulturnimi, športnimi in drugimi organizacijami ter društvi.

Župan mag. Peter Bohinec je povabil gostitelje na praznovanje občinskega praznika (20. marca), na praznovanje 150.-letnice Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora v maju in na praznovanje 30- letnice pobratenja z mestom Nagold v juniju.

Celotna delegacija je nato obiskala tudi poklicno gasilsko postajo Vatrogasni Bataljon Valjevo, kjer so ji gasilci predstavili delovanje in opremo postaje. Gostitelji so jeseniškim gostom predstavili tudi delovanje akumulacijskega jezera, ki je nad mestom Valjevo, in ga uporabljajo v sušnih obdobjih. Delegacija si je ogledala tudi spomenik Stjepana Filipovića, udeleženca narodnoosvobodilnega boja in narodnega heroja Jugoslavije. Replika fotografije spomenika z dvignjenimi rokami je postavljena tudi v Organizaciji združenih narodov v New Yorku kot spomin na vse, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu v 2. svetovni vojni.

Pomembno in nostalgično obarvano je bilo tudi srečanje s predstavniki prostovoljnih gasilskih društev: z Vladislavom Milivojevićem, Slobodanom Kolarevićem in Sašo Tadićem, saj so prav oni zaslužni za preteklo sodelovanje in pobude za ohranjanje stikov. Prostovoljna gasilska društva z Jesenic in Valjeva so 15. oktobra 1985 podpisala listino o pobratenju, saj so želela uradno potrditi medsebojno sodelovanje. Tudi v zadnjem obdobju so gasilska društva iz obeh občin ohranjala vezi.

Ker so v preteklosti sodelovali tudi policisti iz obeh občin, so gostitelji organizirali srečanje s predstavniki IPA Srbija – regija Valjevo, s predsednico mag. Slađano Simić in podpredsednikom Vitomirjem Emrekovićem na čelu.

Ozadje

Občina Jesenice je podpisala listino o pobratenju z Občino Valjevo leta 1975. Eden pomembnejših razlogov za podpis listine je bila povezanost izgnanih občanov Jesenic z občani Valjeva v času druge svetovne vojne.

 

Prebrano 270 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 marec 2024 10:32

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave