Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2024 22

Hruščanski karneval s pustno povorko od Hrušice do Jesenic bo v soboto, 10. februarja 2024

Hruščanski karneval s pustno povorko od Hrušice do Jesenic bo v soboto, 10. februarja 2024 Vir: KŠD Hrušica

"Hrušca spet bo, norooooo!" že odmeva po Jesenicah ob novici, da 4. tradicionalni Hruščanski karneval bo organiziran. Torej tako, kot že od leta 2020, ko so pod taktirko Kulturnega športnega društva (KŠD) Hrušica po več kot 30 letih premora ponovno oživele ulice Jesenic. Vsako leto daljša in bolj izvirna pustna povorka na Gorenjsko privabi več sodelujočih vozov in pustnih mask, od blizu in daleč.

 Leta 2020 je bila osrednja tema povorke Propadria, 2022 Pravljični junaki, 2023 je bil na poti do Jesenic aktualen Cirkus. Lanska tema karnevala je bila zastavljena izven običajnih okvirjev, kar je povorki dalo poseben pridih. Pustni vozovi so med drugim predstavljali zimski, politični, družinski cirkus.

Letošnja tema bodo 80 leta. "Obljubljamo, da bo Hruščanski karneval pester in divji, tako kot so bila divja 80 leta, ki jih bomo letos obudili! 80 leta, 'ko se je dogajalo ful', kot poje znana skupina Agropop. Slovenija bo spet za žur! Predstavili vam bomo glasbo, šport, modo," so zagotovili predstavniki KŠD Hrušica in dodali, da bo na prireditvi poskrbljeno tudi za hrano in pijačo ter nepozabno pustovanje s skupino Arrow in Koranti iz Rogoznice.

Najboljše pustne maske bo nagradila komisija. Organiziran bo tudi legendarni Podarim dobim, kjer bodo izžrebane ostale nagrade.  

Na Pustni torek, 13. februarja 2024, sledi pustno rajanje za otroke in še drugi tradicionalni dogodek – sežig pusta.

"Kljub objokani vdovi, bo po maši in sežigu, od veselja, ker se življenje vrača v ustaljene tirnice, ob glasbi trajal žur pozno v noč,"

so sklenili predstavniki KŠD Hrušica.

 Hruščanski karneval je turistično-kulturna prireditev, ki jo sofinancira Občina Jesenice.

Varnost in časovnica pustne povorke 10. februarja 2024

Na prvem mestu je varnost vseh udeležencev, zato prosimo obiskovalce, da upoštevajo zapore cest in navodila policistov ter redarske službe.

  • Povorka bo krenila s Hrušice ob 10:10 uri s Placa na Hrušici;
  • pot bo nadaljevala skozi rondo po državni cesti do bolnice: 10:30 – 10:45;
  • po glavni cesti do slaščičarne Metuljček: 10:45 – 11:00;
  • preko Tavčarjeve ulice: 11:00 – 11:30;
  • po glavni cesti do Čufarjevega trga: 11:30 – 12:00.

Vmes bodo postanki, da si bodo obiskovalci lahko ogledali pustne vozove.

  • Na Čufarjevem trgu bo sledil kulturno-zabavni program in predaja županskega ključa. Župan Peter Bohinc bo županski ključ predal začasnemu pustnemu županu, ki bo do pustnega torka prevzel oblast na Jesenicah: 12:00 – 14:00.

Ob 14:00 se bo povorka odpravila nazaj na Hrušico:

  • po glavni cesti do Zdravstvenega doma: 14:00 – 14:15;
  • preko Ceste Staneta Bokala do Doma upokojencev: 14:15 – 14:45, kjer bo pred Domom upokojencev Franceta Bergla krajši program, ki starostnikom pričara prešeren nasmeh na obraz;
  • državna cesta od Mavrice do odseka Kopavnik na Hrušico: 14:45 – 16:00.

Povratek na Hrušico je predviden ob 16:00, kjer pa se bo nadaljevalo pustno rajanje v novi dvorani Kulturnega doma z glasbeno skupino Arrow in Ptujskimi kurenti.

Tradicija Hruščanskih pustnih sprevodov sega v leto 1937

Po vojni sta organizacijo pustnih sprevodov prevzeli krajevna skupnost in DPD Svoboda Hrušica. Potekali so na delovni dan, vedno pa je bila predstavljena določena aktualna tematika. Pustni sprevodi so s Hrušice proti Jesenicam krenili ob času, da so prispeli tja okoli druge ure popoldan, ko se je zaključila izmena v Železarni. Običajno so se obrnili na Čufarjevem trgu, včasih pa so pot nadaljevali tudi do Javornika. Na poti so imeli postanke pred bolnico, na Plavžu, pred železniško postajo, ob vračanju domov pa še pred Murko. Dogodka se je vedno udeležila velika množica ljudi. Hrušičani so za pustne sprevode uporabljali svoj prapor, ki se na žalost ni ohranil. Šlo je za rdečo hruško na beli podlagi. Poleg tega so bila vsa spremljevalna vozila opremljena z zastavicami z istim znakom. Med pripravami se je vedno zbralo veliko ljudi. To je bilo družabno obdobje, polno smeha in dobre volje. Priprave na pust so se začele več kot mesec prej. Na dan povorke so se tudi ostali prebivalci zbrali na Placu in peš spremljali vozove ter maske na Jesenice. Glavni program se je po navadi odvijal na Čufarjevem trgu. Vključeval je kratek govor glavnih mask, v katerem so predstavili, kaj posamezna skupina predstavlja in kako so izbrali temo. Tematika se je iz leta v leto spreminjala. Navezovala se je na aktualno dogajanje v tistem obdobju. V letu 1987 smo imeli zadnji pustni sprevod. Še dolgo let po tem so prebivalci govorili o pustnih povorkah, saj so pogrešali vsakoletna pustna rajanja. Pustovanje so na Hrušici spet obudili leta 2000 člani društva Ruševci. Pustni sprevodi so se razlikovali od nekdanjih zlasti po tem, da so potekali le po Hrušici, na pepelnično sredo in so bili le del pokopa oz. požiga umrlega Pusta.

(Povzeto po biltenu Kako so včasih živeli na Hrušici, Pustni sprevodi - Mojca Bele)

Prebrano 507 krat Nazadnje urejano na torek, 23 januar 2024 11:05

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave