Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2024 19

Nacionalna preventivna akcija Osredotoči se na cesto

Nacionalna preventivna akcija Osredotoči se na cesto Foto: Agencija RS za varnost prometa

agenJavna Agencija RS za varnost prometa je nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona od letos dalje razširila in nadomestila z novo Osredotoči se na cesto, ki jo je skupaj s Policijo pričela v ponedeljek, 15. januarja 2024. Trajala bo do 21. januarja. Policisti bodo v tem času pozorni na vse kršitve, ki vplivajo na zmanjšanje pozornosti voznikov na cesto.

Predstavniki agencije so v sklopu akcije ponovno pripravili silhuete policistke z radarjem za vseh osem policijskih uprav. S tem želijo prispevati k umirjanju hitrosti in večji prometni varnosti. Vse voznike zato spodbujajo, naj se osredotočijo na vožnjo in spoštujejo cestnoprometna pravila.

Neprilagojena hitrost je namreč še vedno poglavitni vzrok za smrtne prometne nesreče. Lani je zaradi tega razloga izgubilo življenje kar 31 oseb. Ob tem so toliko bolj zaskrbljujoči rezultati ankete agencije, v kateri je skoraj 90 % anketirancev priznalo, da omejitve hitrosti občasno namerno prekoračijo.

Namen policijskega nadzora je narediti naše ceste varnejše za vse

Pomanjkanje osredotočenosti na cesti je lahko posledica psihofizičnega zdravja, različnih čustvenih stanj in stresa, utrujenosti, pomanjkanja spanca in neustreznih prehranskih navad. Med moteče dejavnike pa gotovo sodi uporaba mobilnega telefona med vožnjo, hitrost, nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje, ličenje.

Zato bodo v okviru prizadevanj za boljšo varnost cestnega prometa policisti med preventivno akcijo opravljali poostren nadzor uporabe mobilnih telefonov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve, kot je denimo prehitra vožnja, ter na druga ravnanja, ki motijo osredotočenost voznikov na cesto.

Po podatkih Policije so policisti v letu 2023 (2022) ugotovili 24.797 (25.700) kršitev zgoraj opisanih prepovedanih ravnanj voznikov, kar kaže na to, da ljudje še vedno kršijo cestno prometne predpise.

Agencija bo akcijo ponovila jeseni.

Prebrano 288 krat Nazadnje urejano na sobota, 20 januar 2024 16:08

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave