Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2023 05

Donacija pobratenega mesta Nagold: kaj je nakupila jeseniška civilna zaščita?

Med avgustovskim obilnim deževjem se je zaradi plazenja zemljine v zaledju Koroške Bele prožil alarm za nevarnost, zaradi česar je morala jeseniška civilna zaščita poskrbeti za evakuacijo tamkajšnjih krajanov. V pobratenem mestu Nagold so razumeli stisko naših občanov. Hitro so priskočili na pomoč in donirali sredstva za nakup opreme, ki jo bo potrebovala civilna zaščita za spremljanje plazu.

Donacija je znašala 19.482,03 evrov, za katero se je Občina Jesenice zahvalila pristojnim v Nagoldu. Ker je civilni zaščita med intervencijo, ki je potekala skoraj polnih sedem dni, zaznala določene pomanjkljivosti, se je odločila za nakup opreme, ki bo pripomogla k še boljši pripravljenosti na tovrstne naravne nesreče.

Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Jesenice Igor Arh, so zaradi lažjega vodenja intervencije in spremljanja dogodkov na terenu nakupili interaktivne table, kjer bodo z načrti in spletnimi orodji uspešnejši:

''Poleg tega bosta možna vzporedna komunikacija in vodenje v štabu, kakor tudi povezava z županovo pisarno. Intervencije potrebujejo tudi veliko administrativnega dela in sprotnih evidenc, tako bo z večjim številom osebnih računalnikov in pripadajočo opremo možno takoj vzpostaviti evidence ter jih v realnem času deliti na različnih deloviščih. Prav tako je zaradi velike verjetnosti izpada električne napetosti v izrednih dogodkih agregat nujni kos opreme.''

Večina izrednih dogodkov je povezanih z vodo in obilnimi padavinami, kar zahteva črpanje vode iz večjega števila objektov.

''Zato bo nakup potopnih črpalk in svetilk z dolgotrajnim delovanjem omogočil hitrejše reševanje pri prizadetih občanih,''

je še dodal Arh.

Celoten popis kupljene opreme:

  • dve interaktivni LCD tabli z nosilcem in zvočniki,
  • dva prenosna baterijska reflektorja
  • dve taktični polnilni svetilki,
  • tri črpalke za črpanje vode,
  • en agregat,
  • dva prenosna računalnika,
  • dva prenosna tiskalnika.

Poveljnik CZ Igor Arh, župan mag. Peter Bohinec, direktor Gasilsko reševalne službe Jesenice Robert Kejžar in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Koroška Bela so se sestali v občinski hiši, kjer so fotografirali nakupljeno opremo kot simbol zahvale Nagoldu za izkazano solidarnost oziroma donacijo za nakup opreme. ki je ne bo uporabljala zgolj civilna zaščita, ampak tudi gasilci.

Prebrano 645 krat Nazadnje urejano na torek, 05 december 2023 14:00

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave