Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2022 09

Za sodelovanje z Jesenicami in Longwyjem Nagold prejel diplomo Sveta Evrope

Za sodelovanje z Jesenicami in Longwyjem Nagold prejel diplomo Sveta Evrope Foto: Marko Burnik, Holger Ehnes

Župan Blaž Račič je na povabilo župana Jürgena Großmanna minuli konec tedna z delegacijo obiskal nemški Nagold, mesto, ki je z Jesenicami pobrateno že od leta 1994. V Nagoldu je bila namreč predvidena podelitev diplome Sveta Evrope mestu Nagold, ki jo je prejel za svoje dolgoletno mednarodno sodelovanje z Jesenicami in s francoskim mestom Longwy. Ob tej priložnosti, tik pred dnevom Evrope, 9. majem, je bila organizirana uradna slovesnost, na kateri je spregovoril tudi župan Blaž Račič. Ta je čestital županu in mestu Nagold za prejeto diplomo ter izrazil zadovoljstvo, da je tudi sodelovanje z Jesenicami pripomoglo k prejemu priznanja, hkrati pa poudaril pomembnost sodelovanja in ohranjanja ter krepitve miru, ki je v zadnjem času še posebej pomemben.

Celoten županov govor ob podelitvi diplome Sveta Evrope mestu Nagold objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani gostitelj, župan občine Nagold Jurgen Grossman, spoštovani veleposlanik Republike Slovenije v Nemčiji, njegova ekscelenca Franc But, spoštovani župan občine Longwy Jean-Marc Fournel, dragi prijatelji.

V čast in ponos mi je, da danes, tik pred Dnevom Evrope, tukaj v Nagoldu skupaj z našimi prijatelji zaznamujemo ta pomemben praznik. To je praznik vseh narodov v Evropi in vseh njenih prebivalcev; to je tudi praznik medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in povezovanja med narodi, predvsem pa je to praznik miru.

Evropa in z njo svet je v zadnjih dveh mesecih vstopila v novo obdobje, v obdobje, ko se vse bolj zavedamo, da mir ni samoumeven in da se je treba za mir truditi – vsak dan.

Vesel sem, da naša skupna prizadevanja za ohranjanje in krepitev miru ter sodelovanje med narodi temeljijo na vrednotah, ki nas povezujejo in so vtkane v samo jedro Evrope. Iskreno sem vesel, da Jesenice že več kot 27 let del svojih evropskih sanj sanja skupaj tudi z našimi prijatelji iz Nemčije.

Diploma Sveta Evrope, ki so jo prejeli naši prijatelji iz Nagolda za dolgoletno negovanje in utrjevanje prijateljstva z Longwyjem in Jesenicami, je pomembno priznanje tudi za nas.

Diploma Sveta Evrope nas utrjuje v prepričanju, da nas vrednota miru povezuje in da delamo prav.

Diploma Sveta Evrope je spodbuda za vse nas, da naše sodelovanje v prihodnje še okrepimo in nas zavezuje, da naše skupne vrednote prenesemo na mlade, na generacije, ki prihajajo.

V imenu občine Jesenice se zahvaljujem vsem, ki so pripomogli k temu, da se je partnerstvo med ljudmi iz Nagolda in z Jesenic razvilo v iskreno prijateljstvo in vsem, ki so pripomogli k prejemu uglednega priznanja Sveta Evrope.

Čestitam občini Nagold in županu Jurgenu Grossmanu za prejeto priznanje in se zahvaljujem za vse napore, ki jih vlaga v razvijanje našega partnerstva in partnerstva z občino Longwy.

Zagotavljam vam, da se bomo v prihodnje na Jesenicah še naprej trudili po najboljših močeh negovati in razvijati naše prijateljstvo.

Hvala.

Župan Blaž Račič se je z županom Nagolda in županom Longwyja ter člani obeh delegacij udeležil tudi sejma Vrt in keramika ter Evropsko tržnico, na kateri sta se imela možnost predstaviti tudi dva naša lokalna ustvarjalca, ki sta se odzvala povabilu Občine Jesenice, hkrati pa je bil na eni od stojnic predstavljen tudi del slovenske kulinarike (medeni izdelki, potica, žganje …). Udeležili so se tudi odprtja razstave slik ob 10-letnici razstave Landensgartenschau Nagold ter si ogledali dva nastopa Folklorne skupine Julijana s Hrušice.

 

Prebrano 584 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 09 maj 2022 11:32

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave