Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

feb  2024 09

Županov kotiček februar 2024

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Konec meseca januarja smo izvedli 10. redno sejo občinskega sveta, na kateri so svetnice in svetniki med drugim obravnavali tudi Poslovni načrt dela javnega komunalnega podjetja Jeko, d. o. o., za leto 2024. Pred začetkom seje sem svetnike in svetnice seznanil z vsemi aktivnostmi, ki so bile izvedene za sanacijo defektov, ki so nastali na transportnem vodu Peričnik in Završnica. Po predstavitvi pa je bil izglasovan tudi sklep, da bosta JEKO, d. o. o., kot upravljavec javne infrastrukture vodovodnega omrežja in oddelek Komunalne direkcije Občine Jesenice do naslednje seje občinskega sveta, ki bo 27. marca, pripravila skupno predstavitev vodovodnega omrežja v občini Jesenice. Ta bo vsebovala povzetek aktivnosti in vseh vlaganj od leta 2012 do leta 2023, aktualne investicije s terminskim planom njihove izvedbe in načrte aktivnosti, ki jih bo treba izvesti v prihodnje.

Svetnice in svetniki so obravnavali predlog za podelitev priznanj Občine Jesenice v letu 2024. Potrdili so, da se naziv častni občan občine Jesenice v letu 2024 ne podeli, plaketo občine Jesenice pa za svoj neizbrisni pečat dela prejmejo Helena Erman, Kvintet Vintgar in Klemen Klinar. Nagrade bom nagrajencem podelil 20. marca na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

Veseli me, da na Jesenicah živimo visoko kulturo; dokaz temu so različna dobro delujoča društva in Gledališče Toneta Čufarja, ki je sicer uradno neprofesionalno gledališče, vendar bi si s svojim bogatim repertoarjem in Čufarjevimi dnevi že zdavnaj zaslužilo naziv profesionalnega gledališča.

Konec meseca januarja se kot običajno začnejo občni zbori prostovoljnih gasilskih društev. Če mi čas dopušča, se teh vedno rad udeležim in pozorno prisluhnem poročilom in planu dela za tekoče leto. Zelo me veseli, koliko pozornosti društva namenjajo delu z mladimi pri prenosu znanja in gojenju naše osnovne vrednote – prostovoljstvu.

Ker smo že zakorakali v mesec februar, je prav, da nekaj besed namenim slovenskemu kulturnemu prazniku, saj smo Slovenci eden redkih narodov, če ne edini na svetu, ki imamo v koledarju zapisan kulturni praznik kot državni praznik. Kultura nas je obdržala skozi burna stoletja in je temelj narodne zavesti, temelj naše ožje skupnosti kot tudi države in je praznik ozaveščenega in odgovornega odnosa do življenja in skupnosti. Veseli me, da na Jesenicah živimo visoko kulturo; dokaz temu so različna dobro delujoča društva in Gledališče Toneta Čufarja, ki je sicer uradno neprofesionalno gledališče, vendar bi si s svojim bogatim repertoarjem in Čufarjevimi dnevi že  zdavnaj zaslužilo naziv profesionalnega gledališča. Društva pa s svojo dolgoletno tradicijo skrbijo za številne prireditve in dogodke, ki so dostopni širši množici. Osrednja prireditev na Jesenicah ob kulturnem prazniku v organizaciji Zveze kulturnih društev Jesenice in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je potekala 8. februarja v Gledališču Toneta Čufarja. Letošnja nagrajenca za izjemne dosežke na kulturnem področju in prejemnika priznanja Zveze kulturnih društev za leto 2023 sta bila Mojca Čebulj in Anton Justin. Obema iskreno čestitam in želim še obilo energije za delo na kulturnem področju.

Zimo bomo zagotovo uspešno pregnali s Hruščanskim karnevalom, ki bo prebudil naše mesto v barvah in glasbi iz osemdesetih disko let. Nepregledna množica pustnih šem bo napolnila naše mesto, zato vas prijazno vabim, da se udeležite pustne povorke, ki bo 10. februarja, ko se bomo lahko prepustili nagajivostim in norčijam, za
katere imamo med letom vedno manj časa.

Prebrano 449 krat Nazadnje urejano na petek, 16 februar 2024 15:39

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...