Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jul  2020 27

Za kolesarske Jesenice

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Sem kolesar. Že vrsto let.

Verjamem, da ima kolesarjenje več prednosti kot slabosti in zato tudi kot župan veliko pozornosti namenjam promociji kolesarjenja. Pomanjkljivosti, s katerimi se srečujejo kolesarji, tudi na Jesenicah, ne manjka, prav tako je še vedno (pre)več ovir in slabosti, ki si jih kot kolesar ne želim. Pa vendar: to niso razlogi, da bi se odpovedal kolesu in kolesarjenju.

Prvič sem sedel na kolo kot mulc. Prednosti kolesarjenja sem začel spoznavati v študentskih letih. V prepričanega ljubitelja kolesarstva so me utrdile izkušnje s številnih kolesarskih potovanj po Evropi. Če skupaj seštejem vse dneve, ki sem jih prebil na kolesarskih potovanjih (od doma sem se odpravil na Ohrid, v Pariz, na Dunaj, v Bratislavo, Budimpešto, Rim, Beograd, Sarajevo, okoli Slovenije …), se jih je skupaj nabralo že za več kot pol leta. Na kolesarskih potovanjih sem doživel veliko zanimivega, hkrati sem imel priložnosti spoznavati urejenost kolesarske infrastrukture v drugih deželah in jo primerjati z infrastrukturo v Sloveniji in tudi v naši občini.

Dejstvo je, da je kolesarska infrastruktura na Jesenicah pomanjkljiva. Dejstvo je tudi, da se tega zavedamo. Hkrati imamo pripravljene podlage, ki omogočajo načrtovanje in gradnjo kolesarske infrastrukture, to je predvsem kolesarskih stez. Teh je premalo. Premalo je tudi denarja, da bi lahko vse načrte uresničili v kratkem obdobju. Vendar to niso razlogi, da se bom (osebno) odpovedal kolesarjenju in da se kot lokalna skupnost odrečemo priložnostim, ki jih ponuja kolesarjenje.

Čeprav se kot kolesar prilagodim okoliščinam, pa razumem, da so za marsikoga pomisleki o uporabi kolesa v naši občini utemeljeni: kolesarjenje skupaj z otrokom po naših cestah, kjer je kolesarskih stez le za vzorec, prinaša tveganja, podobne pomisleke imajo lahko starejši in tudi drugi manj vešči kolesarjenja. Avto je še vedno zmagovalec časa. A to ni razlog, da ne bi s smelimi načrti razmišljali o kolesarjenju.

Prav tako gornji pomisleki niso razlog, da bi se odpovedali nameram, da tudi v naši občini čim več ljudi kot prevozno sredstvo uporablja kolo. Cilj je jasen, čeprav je še precej oddaljen.

Vendar do cilja ne moreš priti, dokler se ne podaš na pot. Z vsakim korakom, ki ga opravimo, ali, če zapišemo z govorico kolesarjev, z vsakim prevoženim metrom, smo bližje cilju.

V Občini Jesenice smo že nekaj let na poti gradnje in urejanja infrastrukture, promocije kolesarjenja. Res je, počasi gre.

Pred dnevi smo tako tudi uradno predali v uporabo nove tri postaje v okviru sistema javne izposoje koles (JeseNICE bikes). Upam in želim si, da bodo kolesa iz tega sistema uporabljena bolj kot doslej, da bomo skupaj kolesarili, da bomo razumeli pomen in prednosti tovrstne rekreacije ter nenazadnje, da bomo pripravljeni razmišljati o spremembah naših potovalnih navad in s tem prometne kulture.

Izzivi, ki so pred nami, niso enostavni, a se jih ne bojimo.

Gremo naprej. S kolesom!

Prebrano 2321 krat Nazadnje urejano na torek, 28 julij 2020 12:07

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...