Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

apr  2013 15

Dovoljenje za stalno prebivanje v obliki nalepke le še do sredine maja 2013

Ministrstvo  za  notranje  zadeve  poziva vse tujce z dovoljenjem za stalno prebivanje  v  Sloveniji,  naj  čim  prej,  najkasneje pa do 18. maja 2013, zamenjajo  dovoljenje  za stalno prebivanje v obliki nalepke v potnem listu za dovoljenje v obliki kartice.

Kartična  oblika  dovoljenja  je  bila  uvedena  z  novim zakonom o tujcih, nalepka  pa  velja le še do omenjenega datuma. S tem se bodo tujci izognili morebitnim   nevšečnostim   pri   dokazovanju   svojega   statusa   in  pri uveljavljanju  pravic,  ki  izhajajo  iz tega statusa, vključno z nemotenim potovanjem   zunaj   Republike   Slovenije.  Zmanjšali  bodo  tudi  možnost ponareditve  listine. Dovoljenje za stalno prebivanje lahko tujci zamenjajo pri  upravni  enoti  na območju, kjer prebivajo. Stroški kartice znašajo 12 evrov.

Dovoljenja  za  prebivanje v obliki samostojne listine, to je kartice, so v EU  začeli  izdajati  maja  2011 zaradi obveznosti po Uredbi Sveta (ES) št. 1030/2002  o  enotni  obliki dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav.  Državam članicam uredba dovoljuje, da se dovoljenja za prebivanje v obliki  nalepke  uporabljajo še dve leti po uvedbi dovoljenja za prebivanje kot samostojne listine. To obdobje se pri nas izteče 18. maja 2013.

Prebrano 3292 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 15 april 2013 09:45

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave