Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

maj 2024 24

Odziv župana Petra Bohinca na izstop stranke Gibanje svoboda iz koalicije in odstop podžupanje Sabine Mulalić

Koalicijska partnerica Gibanje Svoboda(GS) je vložila amandma na predlog proračuna Občine Jesenice že oktobra 2023, kljub temu da je bila GS pred obravnavo proračuna usklajena z usmeritvami Občine. Zato župana Petra Bohinca (SD) izstop GS iz koalicije ni presenetil, niti ni bil začuden, ko je razrešitev zahtevala podžupanja Sabina Mulalić (GS).

Po omenjenem amandmaju se je nastrojenost GS proti delu Občine Jesenice iz meseca v mesec stopnjevala. Občina je dobivala vse manj podpore pri projektih, kar je GS javno objavljala prek družbenih omrežij. Župan je na njene objave in izkazovanje nestrinjanja prek družbenih omrežjih reagiral tako, da je člane GS pozval k osebnemu komuniciranju in jih večkrat spodbudil, naj prenehajo s takšnimi dejanji, saj so vendarle koalicijski partnerji in bi zato morali delovati usklajeno.

Nasprotovanja so vrh dosegla na marčevski in majski seji Občinskega sveta, ko so svetniki GS na obeh sejah zavrnili zaključni račun Občine Jesenice 2023, ki se ga za nazaj ne da niti spreminjati niti nanj vplivati. Iz tega je bilo razvidno, da koalicijska partnerica GS že več mesecev ne podpira prizadevanja župana Petra Bohinca.

Zato župana prekinitev koalicijske pogodbe ni presenetila. Začuden pa je bil, da občinski svetnik in predsednik lokalnega odbora stranke GS Branislav Zajović ni prekinil pogodbe zaradi razrešitve podžupanje Sabine Mulalić, temveč je izstop iz koalicije naznanil pri obravnavi 14. točke dnevnega reda na občinski seji (Poročilo o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe oskrbe s toploto na območju občine Jesenice za leto 2023), ki je bila 22. maja 2024. Branislav Zajović je zahteval, da se pri tej točki vključi še energetskega svetovalca Metoda Ivančića. Ker župan ni ugodil zahtevi Zajovića, saj je bil Ivančić poročevalec pri naslednji točki dnevnega reda, je Zajović izjavil, da prekinja koalicijsko pogodbo.

Pojasnilo o predlagani investiciji prenove hladilnega sistema v Športni dvorani Podmežakla

Občinski svetniki na omenjeni seji niso podprli niti obravnave predloga uvrstitve investicije prenove hladilnega sistema v Športni dvorani (ŠD) Podmežakla v Načrt razvojnih programov Občine Jesenice. Župan obžaluje, da niso prepoznali pomembnosti problematike in so njegov predlog o uvrstitvi točke na dnevni red zavrnili.

Župan ob njihovi potezi pojasnjuje, zakaj je omenjena investicija pomembna. Zaradi dotrajanosti napeljave hladilnega sistem, ki je stara že 67 let, se je sistem novembra 2022 pokvaril in spustil strupen plin amonijak. Ker je Občina Jesenice spoznala, da sistem ni več zanesljiv in je nevaren, je lani naročila projektno dokumentacijo za celovito prenovo hladilnega sistema.

Občina Jesenice se zaveda, da je ocenjena vrednost investicije draga (3,4 milijona evrov), vendar pa meni, da sta zdravje in varnost uporabnikov dvorane na prvem mestu. Zato je želela izkoristiti priložnost, ki se ji je ponudila, ko je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport objavilo razpis za sofinanciranje. Na ta način bi lahko črpala del sredstev iz državnega proračuna (okrog milijon evrov). Potrditev te investicije v Načrt razvojnih programov Občine Jesenice na občinski seji še ne bi pomenila nobene finančne obveznosti za občinski proračun, kar je bilo občinskim svetnikom na seji tudi obrazloženo. Uvrstitev in potrditev projekta bi bila na tej točki potrebna zato, ker je to pogoj ministrstva, ki ga zahteva v razpisni dokumentaciji za oddajo vloge za pridobitev sredstev.

Če se bo hladilni sistem ponovno nenadno pokvaril in spustil amonijak ali celo eksplodiral, bo morala Občina izključno z lastnimi sredstvi prenoviti sistem in vse nastale posledice.

Odziv župana na odstop podžupanje Sabine Mulalić

Na očitke Sabine Mulalić, da občinska uprava z njo ni komunicirala na ustrezen način in da ni imela dovolj odprtih možnosti za sodelovanje pri občinskih aktivnostih, župan pojasnjuje, da je Občina podžupanji zagotovila vse pogoje za izpolnjevanje njenih občinskih zadolžitev. V stavbi Občine Jesenice je imela urejeno pisarno, ki pa je ni nikoli uporabljala. Prisotna ni bila niti na tedenskih kolegijih župana vse do januarja 2024. Ko je županu očitala, da nima vpogleda in informacij o delovanju občinske uprave, jo je župan ponovno pozval, naj se udeležuje tedenskih kolegijev, kjer vodje oddelkov občinske uprave poročajo o aktivnostih in podajajo informacije o svojem delu. Mulalićeva se je naposled le začela udeleževati kolegijev. Naloga, ki jo je Mulaličeva še opravila, je bila udeležba na nekaj dogodkih, kjer je zastopala Občino Jesenice.

Zato župan meni, da je bila komunikacija s podžupanjo ustrezna glede na njeno prisotnost in odzivnost.

Ozadje

Časnik Večer je 23. maja 2024 poročal o odstopu podžupanje Sabine Mulalić in občinskega svetnika Tadeja Križaja (GS). Prav tako je Večer navedel tudi imena drugih članov GS, ki so izstopili iz stranke. Ob tem je razkril tudi izstop ajdovske občinske svetnice Nade Pirjevec iz stranke GS, ki je svojo odločitev pospremila s komentarjem, da odhaja zaradi vmešavanja stranke v delo na lokalni ravni, ker naj bi ji prepovedali sodelovati z županom Tadejem Beočaninom, sicer članom SD. Župan Peter Bohinec meni, da se vzorec ponavlja tudi na Občini Jesenice. Če si stranka GS predstavlja delovanje politike na lokalni ravni na tak način, nas lahko močno skrbi za prihodnost Jesenic, meni župan Peter Bohinec.

Prebrano 975 krat Nazadnje urejano na sreda, 29 maj 2024 11:48

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 1, 24.05.2024 19:36 od Vladimir

    Spoštovani!
    Kot vodja svetniške skupine SD Jesenice, se popolnoma strinjam z županovo ugotovitvijo resničnih razlogov nepremišljenega reagiranja vodstva GS Jesenice, saj koalicijo razumavajo kot obvezno izvajanje njim všečnih dejanj in za dobre projekte jemati kot lastne zasluge, partnerju pustiti nevšečne "zadeve". Menim, da je g. Župan bil rahlo "blag" kot bi v odzivu bil jaz osebno, saj sem bil priča nekaterih dogodkov, ki mečejo slabo luč na posamezne člane vodstva GS. Mogoče pride čas tudi za kaj takega. Lp

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave