Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

nov  2023 13

Ocenjevanje škode na trajnih nasadih zaradi posledic pozebe april 2023

Ministrstvo za obrambo. Uprava RS za zaščito in reševanje je izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode na trajnih nasadih zaradi posledic pozebe od 3. do 7. aprila 2023, na prizadetih območjih po podatkih Agencije RS za okolje in Javne službe kmetijskega svetovanja.

Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje izdaja na podlagi pobude Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na podlagi 8. in 54. člena Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode (Uradni list RS, št. 67/03, 79/04, 33/05, 81/06 in 68/08) naslednji

SKLEP

1. Prične se z ocenjevanjem škode na trajnih nasadih zaradi posledic pozebe od 3. do 7. aprila 2023, na prizadetih območjih po podatkih Agencije RS za okolje in Javne službe kmetijskega svetovanja. 2. Na podlagi izdelane predhodne ocene škode na trajnih nasadih (priznanih kultur) se prične z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic pozebe od 3. do 7. aprila 2023 na prizadetih območjih katastrskih občin in prizadetih kulturah.

Ocena škode se bo izdelala za reševanje potreb pri izvajanju ukrepov kmetijske politike Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na podlagi ocenjene škode bodo imeli oškodovanci možnost uveljavljanja znižanja oziroma odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znižanja najemnin pri Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ter uveljavljanja višje sile v okviru ukrepov tekoče kmetijske politike. Ocenjena škoda bo tudi podlaga za oblikovanje pomoči najbolj prizadetim kmetijskim gospodarstvom.

3. Občinske komisije zbirajo obrazce 2 do 24. novembra 2023, podatki iz obrazca pa morajo biti do istega dne vneseni v spletno aplikacijo Ajda.

4. Za lažji vnos v aplikacijo Ajdo, o datumu vnosa boste še obveščeni, mora obrazec 2

(podpisan) obvezno vsebovati naslednje podatke:

Ime in priimek nosilca kmetijskega gospodarstva
Davčna številka nosilca

Naslov nosilca
KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev.
GERK – številka GERK-a
VRSTA KULTURE in ŠIFRA – seznam priznanih kultur iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode
POŠKODOVANOST – dejanski odstotek poškodovanosti
POVRŠINA POŠKODOVANE KULTURE – dejanska površina poškodovane kulture v arih v

GERK-u

Vsak obrazec 2 je potrjen z datumom prejema na občino.

Prebrano 339 krat Nazadnje urejano na petek, 24 november 2023 14:31

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave