Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2023 07

Anketa o kakovosti življenja v Alpah – povejte nam svoje mnenje!

Na zaprosilo Ministrstva za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor in graditev, posredujemo prošnjo za sodelovanje v anketi prebivalcem, ki živijo v območju Alpske konvencije v Sloveniji. Zaželeno je, da anketo izpolni čim več naših občank in občanov, starejših od 15. let.

Slovenija je konec lanskega leta prevzela dvoletno predsedovanje Alpski konvenciji. Slovensko predsedstvo se tesnem sodelovanju z drugimi pogodbenicami in  opazovalci osredotoča na promocijo teme kakovosti življenja v alpskem prostoru. Tekom dvoletnega mandata se bo Slovenija osredotočila na tri prednostna področja: kakovost življenja kot glavno temo, okoljsko izobraževanje s poudarkom na podnebnih spremembah in biotsko raznovrstnostjo. Čeprav temo kakovosti življenja že obravnavata Okvirna konvencija in Deklaracija »Prebivalstvo in kultura«, celovito še nikoli ni bila obravnavana v okviru Alpske konvencije. Tema poudarja potrebo po uravnoteženju gospodarskih interesov z okoljskimi razmerami, s čimer se lahko zagotovi dobra osnova za visok življenjski standard alpskega prebivalstva, kar vključuje ohranjanje življenjskega prostora, kakovosti življenja in enakih možnosti za prebivalce Alp. Slovenija želi narediti korak naprej in dati temu področju nov zagon.

V okviru programa predsedovanja  bo pripravljeno  10. Poročilo o stanju Alp - kakovost življenja v Alpah za vse.  Izrednega pomena je  mnenje občank in občanov, kako zadovoljni so s kakovostjo življenja na območju, kjer živijo, kakšne potrebe imajo in kaj bi radi v zvezi s tem spremenili. Njihovo mnenje nam bo pomagalo pripraviti priporočila, namenjena odločevalcem na lokalni, regionalni in državni ravni, ter predstaviti ukrepe za izboljšanje dejavnikov, ki vplivajo na kakovost življenja v Alpah.

Anketa je dostopna na spletnem naslovu: 1ka.arnes.si ali preko QR kode v priloženem dokumentu.

Rok za izpolnjevanje ankete je do 31. julija 2023.

Prebrano 1173 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave