Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

nov  2021 18

O povišanju cene ogrevanja

V preteklih dneh so Jeseničani v svoje poštne predalnike prejeli položnice podjetja Enos OTE za plačilo stroškov ogrevanja za mesec oktober, ki so v primerjavi s položnicami za lanski oktober bistveno višje. O predvidenem povišanju smo občane želeli obvestiti in jih nanj pripraviti že s predhodno objavljenima člankoma v Jeseniških novicah (JN št. 18/2021 in JN št. 19/2021), zavedamo pa se, da je zvišanje cene še vedno marsikoga presenetilo, kar je razvidno iz odziva, ki ga s strani občanov prejemamo na Občini in tudi v podjetju Enos OTE.

Glavni razlog za višanje cene je zviševanje cene zemeljskega plina in cene emisijskih kuponov na globalni ravni, zaradi česar se bo cena ogrevanja povišala povsod, ne le na Jesenicah, vseeno pa se na Občini Jesenice stiske občanov zaradi visoke cene ogrevanja dobro zavedamo. Žal sledijo zimski meseci s še nižjimi temperaturami, ko je pričakovati še višje položnice. Zato v okviru veljavnih pravnih podlag in določil obstoječega (zavezujočega) koncesijskega razmerja že iščemo morebitni način, ki bi omogočil vsaj delno znižanje stroškov ogrevanja. Smo v kontaktu s podjetjem Enos OTE glede potencialnih "rezerv" oziroma manevrskega prostora pri ceni, ki bi lahko omogočil znižanje cene za končne uporabnike, v naslednjem tednu je s predstavniki podjetja na to temo sklican dodatni sestanek. Hkrati pa smo tudi pozvali državo k izvedbi razpoložljivih ukrepov za ustreznejšo regulacijo cen energentov na državni ravni in za pomoč ranljivejšim skupinam prebivalstva. Kot je županu Blažu Račiču med drugim pojasnil državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo, so na ministrstvu proučili različne možnosti, pri čemer ugotavljajo, da država pomoč lahko zagotovi le v obliki energetskih vavčerjev, za kar se pripravlja zakonska podlaga na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

O morebitnih dodatnih rešitvah bomo občane sproti obveščali.

Prebrano 1866 krat Nazadnje urejano na četrtek, 18 november 2021 16:08

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo 0, 24.11.2021 08:19 od Miha

    Energenti so se res podražili, ampak če bi Enos zakupil energijo za daljše obdobje in nebi MEŠETARIL z njo na borzi, bi bila cena danes zagotovo nižja. Je pa res, da so imeli v preteklih letih zato več dobička.

    Jaz menim, da so slab gospodar, ker niso poslovali odgovorno in sedaj stroške za dražje energente prelagajo na nas.

    Krivda za nastalo situacijo je na njihovi strani.

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 18.11.2021 18:06 od Franjo

    Spoštovani,
    Posredujem primer kako bi se dalo dalo znižati ceno ogrevanja. Preselili smo se na Bokalovo 6, trenutno se nas ogreva z toplovodom 7 od 24 strank. Mogoče se pridruži še en stanovalec. Problem ki je z malo dobre volje rešljiv-na njega smo opozorili tudi vodilne Enosa. Priključna moč... V našem primeru 16.3686kw, ta moč verjamem da je bila potrebna pred 25 leti ko se je delal toplovod in ob dejstvu da se vseh 24 strank priklopi... Trenutno, na Bokalovi 6-izolacija-fasada, izolacija kletnih prostorov, izolacija podstrešje, nova streha, vse to vpliva na zmanjšanje priključne moči, no tudi nova okna itd. Žal z strani Enosa kljub izračunom ki smo jih poslali z primerljivimi stavbami ni konstruktivnega odgovora ne sogovornika.

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave