Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2020 15

Železniški predor Karavanke pred začetkom prenove

Železniški predor Karavanke pred začetkom prenove Foto: DRSI (idejni prikaz novega vstopnega portala)

Hrušica – V prvi polovici avgusta se začenja nadgradnja železniškega predora Karavanke. Dela bodo končana predvidena septembra naslednje leto.

Poleg pravkar potekajoče izgradnje drugega predora avtocestnega predora Karavanke so v krajevni skupnosti Hrušica pred začetkom še enega pomembnega državnega projekta, to je varnostno-tehnične nadgradnje železniškega predora Karavanke. V obstoječem železniškem predoru, ki je dolg 7.976 metrov in je bil v uporabo predan leta 1906, poteka elektrificirana dvotirna železniška proga, ki ne ustreza sodobnim standardom o varnosti v železniških predorih. Direkcija RS za infrastrukturo bo zato v sklopu projekta dvotirno progo v predoru in na odseku od postaje Jesenice do postaje Podrožca nadomestila z enotirno, sanirala poškodovane dele konstrukcije predorske cevi, obnovila in restavrirala vstopni portal ter med drugim uredila ustrezno odvodnjavanje, intervencijske hodnike in ustrezne sisteme za zagotovitev požarne varnosti ter učinkovitejšega reševanja v primeru nesreč. S tem bo izboljšala varnostno-tehnične razmere v predoru ter varnost železniškega prometa in potnikov, hkrati pa bo omogočila višjo hitrost prometa (iz 50 na 120 km/h) in zagotovila ustreznejšo železniško povezavo s širšim evropskim prostorom. Začetek izvedbe del je predviden 10. avgusta 2020, zaključek pa predvidoma septembra naslednje leto. Zaradi del je od 5. oktobra 2020 do 10. julija 2021 predvidena popolna zapora proge. Na pobudo Občine Jesenice so predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo in projektanta projekt pred kratkim predstavili tudi predstavnikom Občine Jesenice, krajevne skupnosti Hrušica ter GARS Jesenice. Med drugim je bilo dogovorjeno tudi, da bodo predstavniki vodstva projekta in izvajalec v času izvedbe redno sodelovali tudi s predstavniki občine in lokalne skupnosti ter tako sproti reševali morebitne nastale izzive.

Projekt nadgradnje obstoječega železniškega predora Karavanke je financiran s strani obeh držav, Avstrije in Slovenije. Ocenjena vrednost projekta na slovenski strani znaša 78,7 milijona evrov. Predvideno je sofinanciranje z evropskimi sredstvi v okviru Kohezijskih sredstev v višini 47,57 milijona evrov. Za izdelavo investicijske in projektne dokumentacije so bila Sloveniji in Avstriji že odobrena sredstva iz Instrumenta za povezovanje Evrope v višini 2,97 milijona evrov, od tega je Slovenija upravičena do 1,36 milijona evrov.

Na Direkciji RS za infrastrukturo pojasnjujejo, da je izgradnja enotirne proge sicer kratkoročna rešitev za povečanje prometne varnosti v predoru, zato je potrebno razmišljati o izgradnji druge cevi predora kot dolgoročne rešitve v skladu s kapacitetnimi potrebami.

»V sklopu obstoječega projektiranja zato že potekajo aktivnosti za umestitev druge cevi železniškega predora Karavanke. V izdelavi je tako študija variant, ki predvideva lokacijo druge cevi na vzhodni strani obstoječega železniškega predora. Glede na trenutne prometne napovedi in analize bo enotirnost proge z novimi sprejetimi ukrepi v obstoječem železniškem predoru Karavanke zadoščala vsaj do leta 2040, kar pomeni, da bo druga cev železniškega predora Karavanke potrebna po tem letu,«

so povedali.

Prebrano 2502 krat Nazadnje urejano na sreda, 04 november 2020 09:31

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave