Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

mar  2020 24

Župan vladi predlagal ukrepe za vključitev v interventni zakon

V vladni pripravi je sistemski interventni zakon v povezavi z epidemijo koronacirusa in njenimi posledicami. Že znani novi vladni predlogi se bodo nanašali na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura, ter na pomoč gospodarstvu.

Župan občine Jesenice Blaž Račič je danes preko Združenja občin Slovenije na Vlado RS naslovil poziv s predlogom ukrepov, ki se navezujejo na delovanje lokalne skupnosti in ki naj jih Vlada RS upošteva oziroma vključi v interventni zakon. Pripravljavce zakona je pozval, naj upoštevajo dejstvo, da bodo številni člani ranljivih skupin, samozaposleni in samozaposleni, ki zaposlujejo druge osebe, ter mali d.o.o.-ji ostali brez prihodkov in brez virov preživetja, zato bi morali biti oproščeni plačil vseh prispevkov (za socialno, pokojninsko, zdravstveno varstvo) v času trajanja izrednih ukrepov. Med drugim je predlagal tudi naslednje ukrepe:

  • oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za samostojne podjetnike, mikro in majhna podjetja oziroma da se plačilo le-tega zagotovi iz državnega proračuna;
  • znižanje veljavne stopnje DDV za prehrambene izdelke na največ do 5 % do konca leta 2020,
  • zagotovitev nadomestila s strani državnega proračuna za čakanje na domu na področju predšolske vzgoje,
  • zagotovitev nadomestila s strani državnega proračuna za čakanje na domu na področju knjižnične dejavnosti kot zakonsko opredeljene obvezne javne službe,
  • pomoč gospodarstvu s strani države zaradi težav, ki se bodo pojavile zaradi prekinitve izvajanja investicij v občinah (uveljavljanje stroškov zaradi prekinitve del, dodatni stroški zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu itd.).

Poleg ukrepov je v svojem dopisu pozval, da je nujno nadaljevanje državnih projektov oziroma izvedbe velikih investicij tako na državni kot regionalni in lokalni ravni. Tu gre zlasti za projekte oziroma investicije na področju prometne in komunalne infrastrukture, na lokalni ravni pa tudi investicije za izobraževalno, športno in socialno infrastrukturo. »Država mora poskrbeti za t.i. "velike investicije", ker s tem zagotavlja delo podjetjem, ohranja delovna mesta ter tako pridobiva prispevke in davke za vzdržnost javnih financ, predvsem dveh največjih blagajn, za upokojence in zdravstveni sistem. Za zagon velikih investicij naj država sproži vse potrebne mehanizme za plasiranje obstoječih finančnih javnih sredstev kot tudi kreditov iz ECB in EBRD. Vlada nikakor ne sme dovoliti, da se nam ponovi gospodarska kriza iz leta 2012 in naprej, ko so bile zaradi strogih varčevalnih ukrepov ustavljene vse velike investicije, ki so po vseh ekonomskih teorijah edino gonilo razvoja v vsaki državi, ki se srečuje z gospodarsko krizo. Država mora ponuditi pomoč tistim, ki so v zadnjih letih skrbeli za gospodarsko rast«, je sklenil župan Račič.

 

V pripravi pa so tudi ukrepi lokalne skupnosti, torej ukrepi, ki jih bo Občina Jesenice sama uvedla kot pomoč pri odpravi posledic koronavirusa. O teh bo javnost obveščena predvidoma prihodnji teden.  

Prebrano 1878 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave