Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

okt 2016 25

Europe Direct Gorenjska vas informira o portalu Tvoja Evropa - nasveti

Ste se pri vašem delu, selitvi, potovanju, upokojitvi ali študiju v drugi državi EU srečali s težavami oz. vprašanji, za katere bi potrebovali brezplačni pravni nasvet? Obrnite se na službo Tvoja Evropa – nasveti.

Služba Tvoja Evropa – nasveti je delo skupine neodvisnih pravnih strokovnjakov, ki vam:

  • ponuja osebne nasvete o vaših pravicah EU
  • pojasni predpise EU, ki veljajo v vašem primeru
  • pojasni, kako lahko uveljavite svoje pravice EU
  • vas usmeri na organ, ki vam lahko po potrebi dodatno pomaga
  • odgovori v enem tednu

Na službo Tvoja Evropa – nasveti lahko svoja vprašanja naslovijo posamezniki, ki so državljani Evropske unije, Norveške, Islandije ali Lihtenštajna; državljani drugih držav – če so družinski člani državljanov EU; podjetja s sedežem v EU.

Vprašanja morajo zadevati: resnično (in ne hipotetične) situacijo, pa čeprav gre le za nameravano selitev v drugo državo EU; vaše pravice v eni ali več državah EU in v zvezi z zakonodajo EU.

Služba Tvoja Evropa – nasveti pa ne morejo svetovati o zadevah, ki so izključno v domeni nacionalne zakonodaje; ponuditi poglobljenega pravnega nasveta, analize dokumentov ali osebnega pogovora; nadomestiti pravnega nasveta odvetnika in vas zastopati v postopkih; začeti postopka v vašem imenu ali uveljavljati vaših pravic pri podjetjih oziroma državnih organih.

Svoje vprašanje lahko postavite preko spletnega obrazca: http://ec.europa.eu/eu-rights/enquiry-complaint-form/home?languageCode=sl in odgovor boste prejeli v enem tednu. Pomembno je, da v vprašanju navedete čimbolj resnične podatke in institucije, ki so povezane z vašim vprašanjem.

 

Primer pravilno postavljenega vprašanja:

Sem slovenski državljan na delu v Avstriji. Ali sem v Avstriji upravičen do družinskih prejemkov, tudi če moja žena in otroci živijo v Sloveniji?

Eldina Čosatović, mag. posl. ved

 Informacijska točka Europe Direct Gorenjska

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora.

Prebrano 2361 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave