Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jun  2016 17

Občina Jesenice razširja mrežo defibrilatorjev

O pomenu množičnega poznavanja in uporabe defibrilatorjev, za katere se uporablja tudi kratica AED (avtomatski eksterni defibrilator), se pogosto govori v različnih medijih. Nenadni zastoj srca je eden od vzrokov smrti tudi v Sloveniji. Zato je za nas pomembno, da se v primeru potrebe ne ustrašimo in da znamo pomagati. Možnost, da se bomo ravno mi znašli v neposredni bližini obolelega s srčnim zastojem ali motnjo srčnega ritma in da bo hkrati v bližini dostopen AED je sicer izredno majhna, ni pa nezanemarljiva. Ravno zato je pomembno vedeti, da je precejšnje število AED-jev že nameščenih na številnih javnih mestih po državi  in da se mreža ves čas širi. Še zlasti je pomembno, da vsaj za lokalno okolje vemo kdo vse že razpolaga s temi napravami in kje se nahajajo predvsem tisti, ki so nameščeni na javnih mestih in dostopni vsakomur. Najpomembneje od vsega pa je, da jih seveda znamo uporabljati.

Ker je namen AED-jev množična uporaba, so temu tudi prilagojeni. Rokovanje z njimi je enostavno, saj imajo vgrajeno glasovno vodenje, vedno pa je priloženo tudi slikovno navodilo. Uporabnik mora zgolj slediti glasovnim navodilom, brez bojazni, da bi lahko prišlo do napake pri uporabi. Naprava namreč ves čas, ko je vklopljena, analizira srčni ritem in sproži električni impulz (defibrilacijo) le, če ne zazna srčnega utripa ali če zazna motnje srčnega ritma (aritmija). Edino na kar mora biti uporabnik pozoren je, da takrat, ko AED opozori, da bo sprožil električni impulz, nihče od prisotnih ni v stiku z obolelim. Električni udar namreč zna biti zelo neprijetna zadeva.

Pomena številčnosti in dostopnosti AED-jev, še posebej na lokacijah oz. v krajih, ki so od strokovne medicinske pomoči (zdravstveni domovi in bolnišnice) krajevno in časovno nekoliko bolj oddaljeni, se zavedamo tudi na Občini Jesenice. V primeru srčnega zastoja ali motnje srčnega ritma je najpomembnejša takojšnja pomoč, zato je zelo pomembno, da pred prihodom strokovno usposobljenih reševalcev zna pomagati vsak posameznik. V ta namen na Gorenjskem že poteka pilotni projekt »prvih posredovalcev«, katerega namen je za delo z AED usposobiti čim več oseb, ki že zaradi svoje narave dela poznajo postopke izvajanja prve pomoči in ki so praviloma vedno prisotne na množičnih prireditvah takšne ali drugačne narave. V prvi fazi bodo to gasilci prostovoljnih gasilskih društev in gorski reševalci. Vključeni bodo v sistem alarmiranja in obveščanja in se bodo v primeru potrebe lahko takoj odzvali tisti prvi posredovalci, ki bodo najbližje pomoči potrebnemu.

V občini Jesenice že imajo AED-je za uporabo pri izvajanju dejavnosti ekipe Nujne medicinske pomoči, ter Gasilsko reševalna služba Jesenice in Gorska reševalna služba Jesenice, nihče od teh AED-jev pa ni nameščen na javnem kraju in dostopen za uporabo širši javnosti.

Edina AED-ja na dostopnem mestu v občini Jesenice sta nameščena pri blagajnah v Mercator centru na Plavžu in na steni severne tribune ob ledeni ploskvi v Športni dvorani Podmežakla. Ta dva sta žal dostopna le v času obratovanja trgovskega centra oz. v času prireditev in športnih dogodkov v športni dvorani. Zavod za šport Jesenice ima na voljo še en mobilni AED, ki je poleti praviloma stacioniran na kopališču Ukova, po potrebi pa ga uporabljajo tudi na prireditvah, ki jih organizira zavod.

Za boljšo pokritosti občine Jesenice s temi napravami, je Občinski štab civilne zaščite Občine Jesenice v letu 2016 začel s projektom vzpostavitve mreže AED naprav po celotni občini, k sodelovanju pa so bila povabljena tudi podjetja v občini Jesenice. V občini bo tako v kratkem nameščenih nekaj novih AED naprav. Tri AED naprave bo financirala Občina Jesenice iz občinskega proračuna v okviru zagotovljenih sredstev, ostale bodo kupljene iz sredstev, ki so jih prispevala podjetja in posamezniki. Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo za posluh in donirana sredstva vsem, ki so prispevali v ta namen, še posebej prebivalcem Plavškega rovta, ki samoiniciativno zbirajo sredstva za eno AED napravo.

Ker akcija zbiranja sredstev še ni v celoti zaključena, bo točno število novih AED naprav znano nekoliko kasneje. Zagotovo bo en AED nameščen v Krajevni skupnosti Planina pod Golico (Gasilski dom) in na Pristavi v Javorniškem rovtu, enega pa bodo imeli na voljo za posredovanje v takšnih primerih redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva s seboj v službenem avtomobilu. O drugih točnih lokacijah ostalih AED naprav pa bodo občani občine Jesenice obveščeni takoj po zaključku projekta, ko bo na spletni in FB strani občine Jesenice ter v Jeseniških občinskih novicah objavljen posodobljen seznam in zemljevid lokacij.

Trenutne lokacije AED naprav v občini Jesenice (vir podatkov: Zavod za šport Jesenice in spletna stran http://www.ihelp.si/podstran.php?kat=stran&stran=AED_defibrilator)

 

Zap. št.

Imetnik

Število AED

Lokacija AED

1

Gasilsko reševalna služba Jesenice (GARS)

2

Mobilni - v reševalnem vozilu GARS

 

 

 

Mobilni - v gasilskem vozilu

2

Zavod za šport Jesenice

2

Dvorana Podmežakla

 

 

 

Mobilni - poleti na kopališču Ukova in na prireditvah

3

Društvo Gorska reševalna služba Jesenice (GRS)

1

Mobilni - v avtomobilu GRS

4

Harsco minerali d.o.o.

1

Cesta Borisa Kidriča 44, Jesenice

5

Mercator Hipermarket Jesenice

1

Sp. Plavž 5, Jesenice

6

Občina Jesenice *

3

mobilni - v avtomobilu MIR

 

 

 

Planina pod Golico, KS/Gasilski dom

 

 

 

Javorniški rovt, Dom Pristava

* - predvidene lokacije AED naprav (še ni nameščeno)

Za nabavo defibrilatorjev je še vedno mogoče donirati in sicer lahko sredstva nakažete na račun Občine Jesenice št. SI56 01241-0100007593, sklic na št. SI 18 75400-7300000.

Prebrano 3783 krat Nazadnje urejano na petek, 17 junij 2016 13:07

Mediji

https://youtu.be/_99hQA-1Mz8

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave