Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

apr  2016 01

Poročilo z 12. redne seje Občinskega sveta

Jesenice, 1. 4. 2016 – Na včerajšnji seji Občinskega sveta občine Jesenice so svetniki in svetnice obravnavali 16 točk. Med glavnimi obravnavanimi točkami sta bila Zaključni račun proračuna občine Jesenice za leto 2015 ter Novelacija Občinskega razvojnega programa občine Jesenice 2011 – 2025, svetniki in svetnice pa so sprejeli tudi spremembo Odloka o proračunu občine Jesenice za leto 2016, ki omogoča refinanciranje že najetega kredita, s čimer bo Občina Jesenice znižala stroške za poplačilo obresti dolga. Ob koncu seje so bila predstavljena tudi poročila Občinskega štaba Civilne zaščite občine Jesenice, Policijske postaje Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica za leto 2015.


Občinski svet občine Jesenice je na seji obravnaval zaključni račun proračuna za leto 2015 in se znotraj obravnave seznanil s poročilom o porabi stalne proračunske rezerve, splošne proračunske rezervacije in prerazporeditvah proračunskih sredstev. Zaključni račun je akt občine, kjer so prikazani predvideni in realizirani prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki občine za preteklo leto. Je poročilo o izvršitvi s proračunom opredeljenih ciljev in nalog občine in s tem prikaz uporabe javnega denarja, torej odraz preteklega delovanja proračunskih uporabnikov.

Svetniki so po skrajšanem postopku sprejeli predlog Odloka o prenehanju Odloka o dodeljevanju sredstev za novoustanovljena društva s področja športa v občini Jesenice. Na podlagi prejetih pobud, da se sofinanciranje le tistih športnih društev, ki delujejo manj kot dve leti in ki v tem času že dosegajo vidne rezultate oz. imajo vključene športnike s statusom državnega ali višjega razreda, uredi v Odloku o dodeljevanju sredstev za programe s področja športa v Občini Jesenice, je Občinski svet na prejšnji seji sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o dodeljevanju sredstev za programe s področja športa v Občini Jesenice, zato je Odlok o prenehanju Odloka o dodeljevanju sredstev za novoustanovljena društva s področja športa v občini Jesenice prenehal veljati.

Po skrajšanem postopku je bil sprejet tudi predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Občine Jesenice za leto 2016. S spremembo omenjenega odloka se v odloku dodaja člen, ki določa največji obseg zadolževanja za upravljanje z občinskim dolgom, v višini 1.750.000,00 EUR. Z najetjem se bo poplačal kredit, najet v letu 2012, ki ima danes v portfelju višjo obrestno mero, kot jo lahko trenutno dosežemo na bančnem trgu. Z refinanciranjem že najetega kredita bo Občina Jesenice, v skladu s trenutnim gibanjem medbančne obrestne mere EURIBOR in obrestnih pribitkov, ki jih banke za dana posojila ponujajo v tem trenutku, torej znižala stroške za poplačilo obresti dolga.

Na seji je Občinski svet obravnaval tudi predlog Sklepa o zadolžitvi občinskega proračuna za leto 2017. Na podlagi poziva Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo k oddaji načrtov porabe za koriščenje deleža sredstev občine za sofinanciranje investicij, v skladu z določili 23. člena ZFO-1 v letih 2016 in 2017, je Občina Jesenice na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oddala vlogo (načrt porabe) za investicijo Obvozna cesta Lipce – Črna vas. V skladu z dokumentom "Deleži sredstev občin za sofinanciranje investicij v letih 2016 in 2017" je Občina Jesenice za vsako posamezno leto upravičena do 101.915,00 € nepovratnih sredstev in 152.873,00 € povratnih sredstev oz. kredita iz državnega proračuna. Za odobritev vloženega načrta porabe oziroma uvrstitve projekta Obvozna cesta Lipce – Črna vas v načrt razvojnih programov državnega proračuna, mora občina k vlogi predložiti sklep o zadolžitvi občine za leto 2017, v nasprotnem primeru bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vlogo oziroma načrt porabe zavrnilo. S sprejetjem sklepa se bo Občina Jesenice v letu 2017 za omenjeni projekt iz državnega proračuna zadolžila v višini 152.873,00 €.

V prvi obravnavi sta bila predlagana in potrjena predlog Odloka o ustanovitvi Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin občine Jesenice in predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode v občini Jesenice. Prvi določa sestavo, delovno področje ter podrobnejše pristojnosti in pravice Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin, ki usklajuje in varuje interese uporabnikov in oblikuje skupne predloge glede izvajanja javnih služb in njihovega razvoja v razmerju do pristojnih organov občine ter zastopa interese uporabnikov v razmerju do izvajalcev javnih služb in opozarja na pomanjkljivosti ter predlaga izboljšave. S sprejetjem drugega akta pa je Občina Jesenice veljavni odlok uskladila z novo Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, ki je začela veljati konec leta 2015. Bistvene spremembe, ki jih uvaja nova uredba in se z njimi usklajuje odlok, so v drugačni in natančnejši opredelitvi nalog, ki se izvajajo v okviru javne službe ter v novih kriterijih in rokih pri opremljanju aglomeracij z javno kanalizacijo, malimi čistilnimi napravami ali greznicami ter njihovimi izjemami. Poleg navedenega Občina Jesenice odlok spreminja oziroma usklajuje z novimi definicijami posameznih pojmov, z natančnejšim izrazoslovjem in manjšimi vsebinskimi popravki, ki ustrezajo novi ureditvi ter dejanskemu stanju pri izvajanju gospodarske javne službe, hkrati pa Odlok spreminja tudi v delu, ki določa pridobitev soglasja izvajalca o priključitvi na javno kanalizacijo.

V sklopu premoženjskopravnih zadev so svetniki in svetnice sprejeli 1. dopolnitev Načrta pridobivanja nepremičnega premoženja v last Občine Jesenice za leto 2016 ter 2. dopolnitev Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2016, v sklopu volitev in imenovanj pa so podali soglasje k imenovanju direktorice Občinske knjižnice Jesenice. To funkcijo bo tudi naslednjih pet let opravljala dosedanja direktorica Veronika Osredkar.

Na seji je bilo predstavljeno tudi nekaj poročil za leto 2015, med drugim poročilo o realizaciji načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti občine Jesenice (skupaj z načrtom pridobivanja nepremičnega premoženja v last občine Jesenice za leto 2016), poročilo Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica ter Ocena izvajanja občinskega programa varnosti (slednji poročili je predstavil Boštjan Omerzel, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica), poročilo Policijske postaje Jesenice (predstavil ga je pomočnik komandirja jeseniške policijske postaje Marko Panič), poročilo o delu na področju zaščite in reševanja v občini Jesenice, skupaj s predlogom programa dela za leto 2016 (predstavil ga je poveljnik Občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh). Svetniki so se seznanili tudi z informacijo o Poslovnem načrtu JEKO-IN, d.o.o., Jesenice za leto 2016, ki jo je predstavil direktor podjetja JEKO-IN d.o.o. Uroš Bučar, in s programom dela Nadzornega odbora Občine Jesenice za leto 2016, ki ga je predstavil predsednik Nadzornega odbora Rajko Skubic.

Celotno obravnavano gradivo s seje najdete TUKAJ.

Prebrano 2225 krat Nazadnje urejano na petek, 01 april 2016 14:05

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave