Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2015 29

Vloge za odpis dolgov na voljo od naslednjega tedna

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v preteklih tednih sprejelo ukrep, ki državljanom omogoča enkratni odpis dolgov. Ukrep je s podpisom sporazuma podprla tudi Občina Jesenice, v teh dneh pa so z ministrstvom potekali intenzivni dogovori, kako ukrep izvesti v praksi.

Na podlagi podpisanega sporazuma o izvedbi odpusta dolgov bodo lahko stekle aktivnosti za odpust dolgov, povezanih s plačilom vrtca in šolske prehrane v osnovnih šolah. Prva aktivnost je tako oddaja vlog s strani dolžnikov. Ti lahko vloge na Vrtec Jesenice in jeseniške osnovne šole oddajo od 3. avgusta do 31. oktobra 2015. Obrazci za odpis dolgov bodo na voljo od 3. avgusta 2015 na spletnem mestu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, na Centru za socialno delo Jesenice, Rdečem križu, Karitas in Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Dolgovi se odpišejo tistim dolžnikom, katerih dolg je nastal do 30. 12. 2013 in ki so bili kadarkoli v obdobju med 1. 1. 2015 in 30. 6. 2015:

  • prejemniki denarne socialne pomoči ali
  • prejemniki varstvenega dodatka ali
  • prejemniki veteranskega dodatka ali 
  • prejemniki otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali
  • prejemniki otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino.

Prav tako se dolgovi lahko odpišejo tudi osebam, ki so navedene v odločbah o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka. Če so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji za odpis dolga, pri katerem je treba poudariti, da gre za enkratno dejanje, posamezni upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu dolga, v katerem se dogovorita tudi o višini dolga, ki se bo odpisal.

Višina odpusta posameznega dolga bo znana po zaključku sprejema vlog, tj. po 31. oktobru 2015.

 Vse informacije in dodatna pojasnila o ukrepu so na voljo na posebni spletni strani www.paketpomoci.si ali na telefonski številki 080 20 02.

Prebrano 1794 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 03 avgust 2015 08:18

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave