Skok na osrednjo vsebino

Novice

okt 2012 03

Svetovni dan duševnega zdravja 2012, 10. okt 2012

(Ljubljana, 1.10.2012) Svetovni dan duševnega zdravja beležimo že od leta 1992 in sicer na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje (World Federation for Mental Health - WFMH). Kampanja poteka vsako leto pod drugačnim geslom, njen cilj pa ostaja vedno enak – opozarjati širšo javnost o pomenu duševnega zdravja v družbi ter o vseh posledicah in razsežnostih tega problema.

Na ŠENTu – Slovenskem združenju za duševno zdravje smo se tako kot lansko leto,  odločili pripraviti vseslovensko akcijo, ki smo jo poimenovali: 

VSAK 3. SLOVENEC...PREPREČIMO!

Akcija bo vsebovala podeljevanje zelenih mašnic, ki simbolizirajo duševno zdravje in skrb za preventivo. Poleg tega bomo razdeljevali tudi svinčnike z napisi, ki bodo opozarjali na  pereče probleme s področja duševnega zdravja v slovenskem prostoru.

Opozoriti želimo na:

  1. pogostost duševnim motenj v Sloveniji,
  2. slabo urejenost stanovanjskih razmer in nemožnosti za pridobitev lastnega socialnega stanovanja za osebe s težavami v duševnem zdravju
  3. nedostopnost oziroma neenakomerno dostopnost do psihiatričnih storitev,
  4. nizko stopnjo zaposlenosti med osebami s težavami v duševnem zdravju kljub dejstvu, da velika večina želi delati,
  5. revščino, s katero se velikokrat srečujejo osebe s težavami v duševnem zdravju ter
  6. socialno izključenost, ki jo, kljub akcijam osveščanja in vse večji informiranosti javnosti, na svoji koži osebe s težavami v duševnem zdravju še vedno prepogosto občutijo.

Hkrati želimo opozoriti širšo slovensko javnost, da težave v duševnem zdravju lahko prizadenejo vsakega izmed nas! In da je naša skupna odgovornost, da to preprečimo. 

V Šentgoru v Radovljici, bomo v okviru svetovnega dneva duševnega zdravja s pomočjo naših uporabnikov izvajali različne promocijske aktivnosti. Opozorili bomo na duševne težave s katerimi se srečujejo tako mladi kot starejši, število oseb, ki jih prizadenejo pa je po statističnih podatkih vse večje. Aktivnosti bodo potekale v znak boja proti stigmatizaciji, diskriminaciji in izključevanja posameznikov z duševnimi težavami.

V različnih lokalnih skupnostih zgornje Gorenjske bomo razdeljevali zelene pentlje, ki so simbol duševnega zdravja. V knjižnicah bo skupaj z zelenimi pentljami možno dobiti promocijske zgibanke o delovanju združenja. Zelene pentlje bomo delili tudi na promocijski stojnici, v okviru regijske konference na temo alkohola, ki jo 2.10.2012 organizira Zavod za zdravstveno varstvo Kranj v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Mestno občino Kranj ter na strokovnem posvetu z naslovom »Duševno zdravje in starejši« 10.10.2012, ki je v organizaciji CSD-ja in Ozare Jesenice. Občinam zgornje Gorenjske bomo posedovali informacijo o naših aktivnostih z namenom objave preko njihovih spletnih strani.

VABLJENI VSI, DA SKUPAJ SPREMENIMO NAŠ VSAKDAN in se za en dan posvetimo drug drugemu in našemu duševnemu zdravju.

Prebrano 4435 krat Nazadnje urejano na četrtek, 04 oktober 2012 14:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave