Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2012 23

Društvo diabetikov Jesenice je pregledalo svoje delo

Občni zbor, ki je bil 16.3.2012 smo pričeli s kratkim programom, ki ga je izvedel Jernej Arh na harmoniki.

Predsednik  Oto Kelih je pozdravil vse prisotne, posebej pa goste:  župana občine Jesenice  Toma Tomaža Mencingerja in predstavnike gorenjskih društev diabetikov iz Kranja, Škofje loke, Tržiča, Kamnika in Domžal, ter jim zaželel prijetno počutje v naši sredini.

Povedal je, da je bilo to leto zelo težkih gospodarskih razmer, vendar ocenjuje, da je bilo naše delo uspešno in smo zastavljene naloge opravili kvalitetno in v predvidenih rokih.

Osnovna naloga društva je spoznavanje sladkorne bolezni, njene posledice in njihovo preprečevanje. Pri tem pa se zavedamo, da lahko le svetujemo, sladkorno bolezen pa obvladujejo bolniki sami po navodilih diabetologov.

Naše delo je bilo usmerjeno v :

  • preventivo, kjer smo se seznanjali s sladkorno boleznijo, njenimi vzroki in kako preprečimo oziroma odložimo najtežje zdravstven zaplete.
  • socialo, pomoč diabetikom v obliki pedikure nog in skromnimi darili starejšim članom.
  • rekreativno dejavnost, ki je zaviralna sila biološkega staranja, preprečuje številne bolezni in spodbuja dobro počutje.
  • druženje, kjer smo si izmenjali svoje izkušnje in v prijetnem okolju malo pozabili na naše vsakdanje težave.
  • ostale naloge, to so aktivnosti v organizaciji društva, stroške pa pokrivajo sponzorji (delavnice na Bledu, Radovljici, Kropi), udeležba na meddruštvenih pohodih.
  • organizacijsko sodelovanje pri republiškem tekmovanju učencev šol v znanju o sladkorni bolezni.

V društvo so vključeni člani in članice iz občin gornje Gorenjske, vseh skupaj je 513. 58,7 % od teh pa je prebivalcev Občine Jesenice.

Uspešno smo sodelovali s Srednjo zdravstveno šolo Jesenice in njenimi dijakinjami, diabetološko ambulanto Bolnice Jesenice, Gorenjskimi diabetičnimi društvi, Zvezo društev diabetikov Slovenije. Primerno je sodelovanje z občinami gornje Gorenjske, zelo uspešno pa z Občino Jesenice. KS Sava nam daje osnovne pogoje za delovanje, sodelujemo pa še z Društvom upokojencev Jesenice. Pri tem ugotavljamo, da je povezanost med društvi s sorodnimi dejavnostmi slabo, vendar mislimo, da se bomo morali trdno povezati, če želimo preprečiti razna zmanjševanja pravic na račun bolnikov.

Kljub številnim neznankam, zlasti  na finančnem področju, smo bili pri oblikovanju programa za leto 2012 optimistični in smo prepričani, da ga bomo uspešno realizirali. Največ pozornosti v programu posvečamo preventivi-izobraževanju, saj je temelj za dobro vodenje sladkorne bolezni. Med drugim pa se bomo posvečali tudi sodelovanju v letu aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami ter sodelovali še naprej v  akcijskem načrtu pri »Nacionalnem programu za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020.

Zaradi zdravstvenih težav člana in članic v IO in NO smo izvedli tudi nadomestne volitve. Razrešeni so: Tomaž Ertl, Slavka Gmajnar, Majda Mihelič in Sonja Prevc.  Nadomestni člani so: Marija Kern, Sara Ramuš in Marjan Vehar.

Ob koncu občnega zbora je spregovoril tudi župan Občine Jesenice in predstavniki  društev iz gornje Gorenjske.  Župan nas je  pozdravil in med drugim dejal: »poleg lepega vremena in uvoda iz razprave veje vse optimistično. Razmere pri nas in v svetu so težke, zato je potrebno vse več optimizma. Vsem želim veliko zdravja in dobrega počutja  in poseben pozdrav članom iz sosednjih društev.«

Predsednik ZDDS dr. Janko Kušar je bil službeno zadržan, zato nam predsednik Oto Kelih prebral njegove pozdravne besede.

Ob koncu smo se zahvalili še razrešenim članicam in članu IO in NO za dolgoletno delo v IO in NO in zakoncema Ober za vestno udejstvovanje v vseh naših aktivnostih ter zakoncema Velner za vodenje pohoda naših članov okoli Blejskega jezera in  druženje.

S prijetnim druženjem smo zaključili občni zbor.

Prebrano 3702 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 30 april 2012 07:54

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave