Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2024 17

Trg prijateljstva pobratenih mest Nagolda in Jesenic

Trg prijateljstva pobratenih mest Nagolda in Jesenic Foto arhiv Občine Jesenice

Z otvoritvijo Trga prijateljstva Jesenice - Nagold na Plavžu na Jesenicah sta pobrateni občini Jesenice in Nagold v Nemčiji odprli novo poglavje partnerstva, sodelovanja in povezovanja na različnih področjih.

Ob trideseti obletnici podpisa listine o pobratenju je občino obiskala sto članska delegacija predstavnikov občine Nagold, člani fotografskega društva, učenci in mentorji glasbene šole, člani pihalne godbe kolesarji in drugi, ki tkejo in razširjajo vezi na izobraževalnem, kulturnem in športnem področju. Prvi velik korak v znak prijateljstva mest so v Nagoldu naredili leta 2019, ki so ob 25 letnici pobratenja osrednji trg v mestu poimenovali Trg Jesenice. Tej gesti so letos sledili na Jesenicah in v soboto, 15. junija, na skupni slovesnosti ob prisotnosti gostov in občank in občanov Jesenic poimenovali del mesta na Plavžu, Trg prijateljstva Jesenice - Nagold.

Z ureditvijo dobiva bogatejšo urbanistično podobo tega dela mesta in bo namenjen srečevanju občank in občanov, prireditvam in različnim dogodkom.

Župana, mesta Nagold Jürgen Grossman in Jesenic Peter Bohinec, sta se v pozdravnih besedah ozrla na dosedanja leta sodelovanja in povezovanja, ki se zrcalijo z vsakoletnimi medsebojnimi obiski, izmenjavo dragocenih mnenj in izkušenj.

Jeseniški župan Peter Bohinec je še enkrat izpostavil pomoč občine Nagold ob lanski vodni ujmi v Sloveniji. Namenila je sredstva civilni zaščiti za nakup opreme in spremljanje plazu, ki je grozil nad Koroško Belo. Zatem sta na novem Trgu prijateljstva ob zvokih fanfar glasbenikov skupaj odkrila skulpturo, darilo mesta Nagold Jesenicam. Odraža prepletenost odnosov in kulture. Železo, ki se v krožni obliki do vrha prepleta v kapljičasto obliko, ponazarja železarsko tradicijo na Jesenicah. Hkrati pa tudi žareč košček železa iz plavža in kapljica krvi, ki ustvarja dinamičen vtis skupne poti prebivalcev Jesenic in Nagolda. Ob večerih je skulptura osvetljena in ponazarja simbolne vrednosti skupne srčne energije vseh ljudi. Kulturni program ob otvoritvi so oblikovali učenci Glasbene šole iz Nagolda in Folklorna skupina Juliana s Hrušice.

Prebrano 455 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 17 junij 2024 12:04

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave