Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2024 17

Velik praznik ob počastitvi 150 letnega jubileja Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora

Velik praznik ob počastitvi 150 letnega jubileja Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora Foto: Nik Bertoncelj

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska gora je za zaključek obsežnega praznovanja 150 letnega jubileja poskrbel za dva velika in odmevna glasbena dogodka na Jesenicah. V petek, 14. junija, je bil na Stari Savi na Jesenicah slavnostni koncert ob navzočnosti številnih zvestih poslušalcev in gostov.

Najprej je čestitke godbenikom izrekel župan občine Jesenice Peter Bohinec. Častna pokroviteljica obeleževanja izjemne obletnice predsednica države Nataša Pirc Musar je v slavnostnem govoru med drugim poudarila, da so tudi sto petdeset let po začetkih tega orkestra melodije enako žive in vznesene kot so bile doslej.

"Vsi čutimo, da ste z nami zato, ker imate radi glasbo in ker radi razveseljujete ljudi. In da ste z nami zato, ker imamo tudi mi, vaše občinstvo, radi glasbo in vas, ker nas razveseljujete. V vas se zrcali občinstvo, ki vas sprejema kot del svoje identitete, dediščine, sedanjosti in tudi prihodnosti. Glasba povezuje, je od ljudi in za ljudi, kar je mogoče opaziti tudi v Pihalnem orkestru Jesenice - Kranjska Gora, ki združuje vse generacije ljudi. Medgeneracijsko sožitje je pomembno vezivo ljubiteljske kulture, predvsem pa tudi ohranjanja kulturne dediščine, saj se morajo modrost, izkušnje in ljubezen do svojega porekla neprekinjeno prenašati iz generacije v generacijo, da lahko rečemo, da zares živijo."

Predsednica Nataša Pirc Musar se je vodstvu Občin Jesenice in Kranjska Gora zahvalila, da zgledno skrbita za delovanje in razvoj njihovega orkestra.

Za slavnostni koncert je orkester pod vodstvom dirigenta Dejana Rihtariča pripravil izbrani program skladb različnih domačih in tujih avtorjev, zaokrožil ga je z legendarnima skladbama, novo priredbo Avsenikove Na Golici in Jeseniškim železarjem, domačega avtorja Ivana Knifica s katero je orkester najbolj prepoznaven že pol stoletja.

Naslednji dan, 15. junija, je sledila Parada prijateljstva devetih orkestrov z 250 godbeniki od Športne dvorane Podmežakla do Čufarjevega trga.

V povorki so skozi mesto so igrali koračnice in strumno korakali člani godb in orkestrov: Godbe Gorje, Godbe Bohinj, Pihalnega orkestra Lesce, Pihalnega orkestra Nagold (Nemčija), Pihalnega orkestra Bagnarola ( Italija),Pihalnega orkestra Železarne Ravne, Delavske Godbe Trbovlje, gostiteljev in jubilantov Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora, na prireditvenem prostoru se je pridružil še Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Jesenice.

Orkestri in godbe so se predstavili s po eno svojo skladbo, za zaključek so v čast jubileja in prijateljstva zadonele še tri skladbe v skupni izvedbo vseh godbenikov.

Prebrano 201 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 17 junij 2024 11:04

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave