Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2024 22

Sprehod skozi osrednjo proslavo ob prazniku občine Jesenice

Sprehod skozi osrednjo proslavo ob prazniku občine Jesenice Foto: Gregor Vidmar

V sredo, 20. marca, so bile Jesenice slavnostno obarvane, saj je občina praznovala občinski praznik. Osrednja proslava s pestrim kulturnim programom in podelitvijo nagrad nagrajencem se je odvila v Gledališču Toneta Čufarja. Vse pa se je začelo na Trgu Toneta Čufarja, kjer je župan mag. Peter Bohinec sprejel letošnje nagrajence. Da je bilo vzdušje še bolj praznično, so bili na trgu postrojeni praporščaki z jeseniških društev. Zvoki Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora pa so dogajanju dodali veselo noto. Župan je ob tej priložnosti podelil tudi zahvale predstavnikom pobratene srbske občine Valjevo za ohranjanje dobrega sodelovanje in povezovanje med občinama Jesenice in Valjevo.

Celotna delegacija s povabljenimi gosti in ostalimi obiskovalci se je nato odpravila v dvorano gledališča, kjer se je nadaljeval kulturni program.

Praznik občine Jesenice ima letos dodano vrednost, sta uvodoma izpostavila voditelja Branka Smole in Bojan Pogačnik. Leto 2024 namreč beleži veliko jubilejev. V ospredju je 95-obletnica pridobitve mestnih pravic. Takrat so bile Jesenice z odlokom kralja Aleksandra Karadžordževića iz trga povišane v mesto. Kraju sta bili pridruženi naselji Sava in Plavž. V času pridobitve mestnih pravic leta 1929 je bil župan Jesenic Andrej Čufer, ki je prevzel vlogo župana pred 100 leti.

Ob tem so letos pomembni jubileji: 150-letnica Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora, 120-letnica TVD Partizana, 120-letnica PGD Hrušica, prav marca mineva 100-letnica ustanovitve samostojne podružnice slovenskega PD na Jesenicah, 100-letnica Gorske reševalne službe Jesenice, 70-letnica Občinske knjižnice, 40-letnica pobratenja gasilcev Valjeva in Jesenic, 30-let pobratenja z nemškim mestom Nagoldom.

Bistvo osrednje slovesnosti so nagrajenci

nagrajenci

To je dan in priložnost, ko se jim župan zahvali za njihovo zgledno delo, ki hkrati koristi in prispeva k napredku ter pozitivni podobi občine. Župan pa se jim ne zahvali zgolj s priznanji in plaketami, ampak vsakega čaka posebna glasbena ali igralska točka na odru, ki je povezana z njihovimi dosežki.

Letos so bili zaradi glasbenih presenečenj ganjeni trije prejemniki plaket občine Jesenice: Helena Erman, vestna in predana tajnica Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora, Klemen Klinar, strokovnjak in zbiralec hišnih in ledinskih imen ter Kvintet Vintgar. Posebno pozornost so jim s svojim nastopom namenili: Miha Rebernik in kitarist Klemen Smolej s skladbo Mama Helena, violinistke Godalnega tria profesoric Glasbene šole Jesenice s skladbo Na Golici ter pevka Monika Avsenik s skladbo Zvončki in trobentice. Avsenikova je nato skupaj s Kvintetom Vintgar zapela še pesem Pogledam sem, pogledam tja.

Za zlato maturantko Kajo Kalan in odličnega študenta Denisa Džamastagić so učenci Osnovne šole Poldeta Stražišarja pod idejnim in režijskim vodstvom Mateje Mlačnik zaplesali zgodbo Pike Nogavičke. Dekle je zaznalo, kaj se dogaja z našim planetom in krenilo na pot reševanja sveta, da ga očisti pretirane rabe tehnologije.

Za Društvo GRS Jesenice sta obudila zgodovino jeseniških gorskih reševalcev igralca Milan Trkulja v vlogi župana Andreja Čuferja in Gašper Stojc v vlogi Cirila Pračka, ki ni bil zgolj odličen smučar in udeleženec olimpijskih iger leta 1936 in 1948, ampak tudi plezalec, gorski reševalec in vzgojitelj alpinistov. Društvu GRS Jesenice pa je zapel tudi Združeni pevski zbor učencev in učiteljev Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice.

Plaketa občine Jesenice: Helena Erman 

Plaketa občine Jesenice

Izkazala se je svojim aktivnim, skrbnim, predanim in natančnim delom tajnice Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Pri orkestru so jo označili kot desno in levo roko predsednika, hkrati pa srce godbe, ki razmišlja in skrbi za stvari, za katere mnogi niti ne vedo, da obstajajo. Pred vsakim nastopom poskrbi, da ima orkester vsa dovoljenja, prijave in zavarovanja. Uredi vso logistiko, ko orkester potuje, in ga spremlja na gostovanjih. Helena Erman pa se ne znajde odlično zgolj med papirji in dokumentacijo, ampak je tudi topla, pristna oseba. Kot jo opisujejo člani orkestra, nikoli ni slabe volje, vedno je pripravljena prisluhniti in ponuditi pomoč. Pobira pozabljene jakne, klobuke, partiture, pazi na mobitele, torbice.  Zato je Helena Erman prava mama orkestra v tistem najbolj plemenitem pomenu besede. Že četrt stoletja je nepogrešljiva tajnica orkestra.

Plaketa občine Jesenice: Klemen Klinar

Plaketa občine Jesenice

Prepričal je s svojim dolgoletnim aktivnim delovanjem na več področjih – tako v vasi Planina pod Golico kot drugje v jeseniški občini. Med študijem je med poletnimi počitnicami dve leti delal na Občini Jesenice. Že takrat se je na njegovo pobudo začelo zbiranje hišnih imen v delu jeseniške občine.

Od leta 2007 do 2019 je bil predsednik Turističnega društva Golica. Ima glavno zaslugo, da je majsko dogajanje na Planini pod Golico bolj intenzivno in odmevno zaživelo. To je dosegel s sodelovanjem in povezovanjem z drugimi društvi in organizacijami, čigar rezultat je bil, da so se majske prireditve pod okriljem osrednje prireditve Miss narcis razpotegnile skozi celotno cvetenje narcis. Klemen Klinar tudi po poteku funkcije v društvu še vedno sodeluje pri izvedbi Miss narcis.

V zadnjem času aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi dogodkov v organizaciji Kulturnega športnega društva Hrušica, Hruščanskega pustnega karnevala in avtomobilističnih dogodkov na Mali Mežakli.

Največji pečat pa je Klemen Klinar pustil na področju ljudskega imenoslovja. Najbolj poznana projekta sta: Raziskovanje in popis hišnih imen z označitvijo domačij s tablicami in izdajo publikacij o hišnih imenih na območju gorenjske in osrednjeslovenske regije. Drugi projekt pa je: Raziskovanje in popis ledinskih imen ter izdaja zemljevida ledinskih imen. Klemen Klinar je zaradi svojega dela priznan strokovnjak na področju ljudskega imenoslovja in je bil s predstavitvijo hišnih in ledinskih imen gost na več nacionalnih in čezmejnih strokovnih srečanjih, posvetih, konferencah.

Plaketa občine Jesenice: Kvintet Vintgar

Plaketa občine Jesenice

Kvintet Vintgar je prejel za dosežke na kulturno-umetniškem področju, s katerimi je prispeval tudi k ugledu občine Jesenice. Kvintet deluje v okviru Kulturnega društva Vintgar Blejska Dobrava že 10 let in nadaljuje tradicijo prej delujočega moškega pevskega zbora v istoimenskem društvu. Že od samega začetka ga vodi umetniški vodja Luka Černe, ki je pred tem nabiral izkušnje v znani skupini Perpetuum Jazzile. Kvintet je bil v svojih prvih petih letih delovanja štirikrat uvrščen na državno raven.

Če izpostavimo zgolj njegov prvi vidnejši uspeh – leta 2015 je nastopil na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb v Logatcu in prejel zlato priznanje, poleg tega še posebno priznanje za najboljšo malo pevsko skupino, priznanje za obetavno zasedbo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano v 19. stoletju.

Uspehi so kvintetu odprli vrata na druga tekmovanja in številna gostovanja ter ga uvrstili na zborovski zemljevid Slovenije in izven nje. Glasbena ustvarjalnost pevce žene tudi k sodelovanju s skladatelji srednje in mlajše generacije, čigar rezultat je pester žanrski nabor.

Ker pevci prihajajo z različnih koncev Slovenije, je njihovo delo pretežno projektno. Izstopajo po tem, da se teh projektov – to je snemanje zgoščenk, videospotov, avtorskih skladb – lotijo na kakovostni ravni. Pri tem velja izpostaviti njihov zadnji večji projekt. Gre za niz aktivnosti v letu 2023, s katerimi so obeležili 100-letnico društva in 10. obletnico zasedbe od gala koncerta, na katerem so do zadnjega kotička napolnili kino dvorano Gledališča Toneta Čufarja. Svoj angažma in ustvarjalnost pa so ob tej priložnosti pokazali tudi na drugih kulturnih področjih, saj so izdelali poseben zbornik »Kulturni utrip v naročju Vrš in objemu Radovne« ter spremljajočo razstavo.

Plaketa župana občine Jesenice: Društvo GRS Jesenice

Plaketa občine Jesenice

Društvo GRS Jesenice je prejelo plaketo župana za predano, nesebično, največkrat tudi zahtevno in nevarno reševanje v gorah ter na drugih težko dostopnih mestih. GRS Jesenice organizirano opravlja gorsko reševalno dejavnost v občini Jesenice že 100 let. To potrjuje zapis Miha Potočnik, člana »zlate naveze«, ki je leta 1924 predstavljala vrh slovenskega alpinizma. Alpinist Miha Potočnik je v svoji kroniki opisal reševanje dr. Klementa Juga leta 1924, kjer so bili prisotni tudi jeseniški alpinisti. Zapisal je tudi, da so se v tem letu v severni steni Triglava in njegovi bližnji okolici zgodile še štiri nesreče, pri katerih so ravno tako sodelovali jeseniški alpinisti.

Vrste jeseniških reševalcev sicer predstavljajo alpinisti in drugi ljubitelji gora, predani in srčni posamezniki, ki v sebi nosijo čut do sočloveka in željo po pomoči ljudem, ki se znajdejo v težavah. V Društvu GRS Jesenice delujejo tudi številni zdravniki, ki pomagajo pri reševanjih.

Gorski reševalci sodelujejo tudi s Civilno zaščito občine Jesenice in ostalimi službami sistema zaščite, reševanja in pomoči ter jim s svojim znanjem in izkušnjami pomagajo ob večjih intervencijah, vajah in urjenjih na občinskem nivoju. Med drugim so se izkazali pri evakuaciji na Koroški Beli ob lanskoletnem avgustovskem neurju. Prevzeli so nalogo pregledovanja terena, prevozov starejših in gibalno oviranih prebivalcev ter zagotavljali varnost premoženja krajanov.

Priznanji župana občine Jesenice za uspehe v času šolanja

Prejela sta ga zlata maturantka Kaja Kalan in odlični študent Denis Džamastagić.

za uspehe v času šolanja

19-letna Kaja Kalan s Hrušice se je vse do konca srednje šole šolala na Jesenicah. Obiskovala je Osnovno šolo Toneta Čufarja Jesenice in nato dokončala Gimnazijo Jesenice. Vsa leta šolanja je končala z odliko in opravila splošno maturo z zlatim uspehom. Zdaj študira računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani, saj se želi zaposliti v naravoslovnih vodah. Od malih nog je zavzeta in navdušena tudi nad številnimi dejavnostmi, kot so: karate, ples, petje v pevskem zboru, igranja violine, kvačkanja in klekljanja. Velikokrat je tekmovala in zmagala tudi na kvizu o zgodovini mesta Jesenic, katerega začetnik je bil njen ata Tone Konobelj. Zdaj v prostem času rada potuje in raziskuje nove kraje, ker verjame, da si tako najbolj širi obzorja. Kot nam je povedala, svojega uspeha zagotovo ne bi dosegla brez pomoči družine, prijateljev, učiteljev in profesorjev, zato jim je iskreno hvaležna za vso njihovo pomoč in podpro.

za uspehe v času šolanja

Denis Džamastagić je po uspešnem zaključku visokošolskega študija nadaljeval študij na magistrski stopnji, kjer je diplomiral z izjemnimi rezultati. Zdaj kot diplomirani zdravstvenik, magister managementa kadrovskih in izobraževalnih sistemov, s 15 leti delovnih izkušenj v Psihiatrični bolnišnici Begunje, opravlja delo koordinatorja za pedagoško-izobraževalno dejavnost. Vsako leto vodi in spremlja več kot 100 dijakov in študentov, ki so na kliničnem usposabljanju. Ima specifična znanja s področja Kognitivno-vedenjske terapije in je v bolnišnici zasnoval in vodi psihoedukacijski program, namenjen pacientom s stresnimi in nevrotskimi motnjami. Poleg tega je Denis aktiven tudi izven okvirov Psihiatrične bolnišnice Begunje. Kot predavatelj in izvajalec delavnic na temo deeskalacijskih tehnik pomembno prispeva k usposabljanju zdravstvenega osebja v različnih ustanovah, s ciljem preprečevanja nasilnega vedenja

Denis s svojo strokovnostjo na področju duševnega zdravja in izobraževanja odločno prispeva k izboljšanju zdravstvenega sistema in blaginji pacientov.

Županov govor

Županov govor

Župan Peter Bohinec se je v nagovoru sprehodil skozi občinske projekte in dosežke ter napovedal smer razvoja Jesenic v prihodnosti. Zavzema se za strategijo, da se bodo Jesenice še naprej razvijale v sodobno, odprto mesto. Ponosen je, da je brezposelnost v občini na nizki ravni – v zadnjem letu se je znižala pod 3 %. Občina beleži porast prebivalcev, registriranih je 1300 podjetij, gospodarski kazalniki pa kažejo dobro gospodarsko sliko, je povzel.

Župan je med projekti svojega prvega mandata izpostavil posodobitev Trga Toneta Čufarja, ki pomeni del poti do cilja, da mesto postane še bolj prikrojeno občanom. Izrazil je prepričanje, da je sanacija bazena na Ukovi vrnila nasmehe na obraze številnih občanov, saj aktivno preživljanje prostega časa in skrb za rekreacijo v sodobnem času pomenita vse bolj cenjeno vrednoto.

Župan je spomnil tudi na zaključeno investicijo v obnovo telovadnice na Osnovni šoli Poldeta Stražišarja in poslovni prostor za upravo, na investicijo v obnovo komunalne infrastrukture in ceste na Delavski ulici in Ulici Viktorja Kejžarja, na ureditev del cestišča od Prihodov do Planine pod Golico. Pred zimo so že položili grobi asfalt, cesto bodo v kratkem preplastili še s finim asfaltom. Besedo je namenil tudi investiciji v vodni vir Peričnik. Ker Jeseničani v zadnjih letih pogosto prekuhavajo vodo, bo investicija na zajetju Peričnika korak k preprečevanju kaljenju in bo omogočala dezinfekcijo vode.

Posebno pozornost je župan namenil ekstremnim vremenskim dogodkom, ki jih spodbujajo podnebne spremembe, ki niso lani prizanesle niti Jesenicam oz. bolj natančno Koroški Beli. Župan je spomnil in orisal dogajanje avgusta lani, ko je plaz postala grožnja tamkajšnjim prebivalcem. A župan je vesel, da so civilna zaščita, gasilci in druge službe znali po nekaj začetnih težavah organizirati, povezati in poskrbeti za krajane. Vsem je hvaležen in prepričan je, da so zdaj tako Občina Jesenice kot ostale omenjene službe bolje pripravljene na morebitne nove izzive. Zaslugo za boljšo pripravljenost ima tudi pobrateno nemško mesto Nagold, saj so predstavniki mesta takoj pomagali, ko so izvedeli za nesrečo. Poslali so donacijo, s katero je Občina Jesenice kupila opremo za boljšo pripravljenost civilne zaščite in gasilcev na tovrstne dogodke.

Župan je spodbudil tudi prizadevanja za ohranitev regijske bolnišnice na Jesenicah. Ponovna študija Ministrstva RS za zdravje o najprimernejši lokaciji bolnišnice je po njegovih besedah izgubljanje dragocenega časa in denarja. Po njegovem mnenju bi bilo namreč najbolj učinkovito in najhitreje, če bi bolnišnico dogradili na Jesenicah. Poleg tega imajo Jesenice dolgo bolnišnično tradicijo, v kraju se izobražuje kader za delo v njej.

Načrti za prihodnost Jesenic

Župan se je zazrl tudi v leto 2024 in napovedal začrtane projekte: urbanistično prenovo mesta z ureditvijo površine novega Trga Prijateljstva med lekarno Plavž in Mercatorjem.

Na pragu je tretja faza prenove Poslovne cone Jesenice, ki bo prispevala k ustvarjanju pogojev za gospodarski razvoj, širjenju dejavnosti in možnostim za nove zaposlitve. Začela se bo izgradnja stanovanj pri TVD Partizan.

Stanovanjski sklad RS bo gradil 43 stanovanj do leta 2025. V pripravi je razpis za javno naročilo za izvajalca del, ki bo komunalno uredil zemljišče, je pojasnil župan.

V tem letu bo porušen tudi stari objekt vrtca Julke Pibernik, saj je v načrtu izgradnja novega vrtca. »Izdelati moramo še projekt za notranjo opremo,« je dodal župan.

Spomnil je, da se nadaljuje tudi projekt KS Sava – 2. etapa, to je nadaljevanje obnove infrastrukture na Ulici Viktorja Kejžarja do Ulice Bratov Rupar. Vesel je, da po nekaj desetletjih na Jesenice prihajajo po njegovih besedah težko pričakovani infrastrukturni projekti: železniška postaja Jesenice, obnova zdravstvenega doma, izgradnja nove in sodobne Srednje šole Jesenice.

Minister Jevšek: Tisti, ki imamo železarje v genih, znamo ceniti delo

Minister Jevšek

Na povabilo župana se je občinske proslave udeležil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek. V svojem govoru je izrazil navdušenje, da je dvorana polna obiskovalcev, kar po njegovem mnenju pomeni, da prebivalci živijo s svojim krajem in ga imajo v svojem srcu.

»Če ga imate v svojem srcu, potem zanj tudi marsikaj naredite,«

je poudaril. Ker tudi sam prihaja iz železarskega mesta Ravne na Koroškem, se zaveda:

»Železarje imamo v genih. In tisti, ki imamo železarje v genih, znamo ceniti in spoštovati delo.«

A železarstvo se je spremenilo, občutno posodobilo, prihodnost je v plemenitih jeklih. Zato se splača vlagati v znanje o sodobnem železarstvu, ki se povezuje z avtomobilsko in strojno industrijo, je dejal minister.

»Zato sem prepričan, da imajo Jesenice, tako kot druga železarska mesta, svojo prihodnost,«

je poudaril.

Minister Jevšek je bil tudi nad številčnostjo projektov, ki jih je predstavil župan. Ob tem je spodbudil Občino Jesenice, da se prijavi na razpise. Ministrstvo za kohezijo ima namreč v novi finančni perspektivi 2021–2027 tri milijarde 400 milijonov evrov, od tega bo 760 milijonov evrov namenjenih za znanje, konkurenčnost in razvoj. Izpostavil je tudi, da na ministrstvu pripravljajo poziv za razvoj regij.

»V roku 10 dni bomo objavili ta poziv. 460 milijonov evrov je namenjeno slovesnim občinam – tudi Jesenicam – za dobre projekte na podlagi zelenega, digitalnega. In to izkoristite. Dogovorite se skupaj z županjami in župani in prijavite dobre projekte,«

je pozval in ob tem omenil še možnost črpanja sredstev z norveškega in švicarskega mehanizma. Slednji je namenjen prav alpskim krajinam, med katere sodijo tudi Jesenice.

Minister Jevšek je v zaključku nagovora čestital vsem občankam in občanom ob občinskem prazniku.

Prebrano 2078 krat Nazadnje urejano na torek, 26 marec 2024 11:56

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave