Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2024 28

Polaganje venca v spomin žrtvam bombardiranja leta 1945 na Jesenicah

Te dni se na Jesenicah spominjamo vseh umrlih v bombardiranju mesta 1. marca 1945. Predstavniki Združenja borcev NOB Jesenice bodo ob tej priložnosti položili venec ob spominsko obeležje žrtvam v Kolarjevem parku v četrtek, 29. februarja, ob 16. uri. Pridružil se jim bo tudi župan mag. Peter Bohinec. Vljudno vabljeni tudi ostali občanke in občani.

Pogled v zgodovino (povzeto po besedilu Gornjesavskega muzeja Jesenice)

Zadnje leto 2. svetovne vojne je Jesenice zaznamovalo nenehno preletavanje zavezniških letal, ki so iz zavezniških baz v srednji Italiji bombardirala nemško vojno industrijo. Cilj teh napadov so bile predvsem tovarne, ki so izdelovale orožje, rafinerije in železniške proge, ki so služile nemotenemu delovanju nemškega oboroženega stroja.

Jesenice so se ta dan znašle v ruševinah. V nekaj sekundah so zavezniške bombe uničile velik del mesta. Lijaki eksplodiranih bomb so še nekaj časa spominjali na uničujočo razsežnost bombardiranja. Največ bomb je padlo od nekdanje gostilne Peklar do jeseniške cerkve. Močno so poškodovale tudi železniško infrastrukturo in okrog štirideset hiš. Približno 150 hiš pa je utrpelo lažje poškodbe (na strehah, oknih, vratih, v notranjosti na pohištvu in drugi stanovanjski opremi, umetniških delih, porcelanu, servisih, uničeni so bili vrtovi, travniki, drevje). Bombardiranje je pustilo posledice tudi na poteh, cestah, komunalnih in drugih napravah.

Kaj se je dogajalo v mestu med bombardiranjem in po njem, je mogoče opisati s pomočjo spominov preživelih, ki jih je Gornjesavski muzej Jesenice vtkal v vsebino nastajajoče stalne razstave v Muzeju Kosova graščina in so dokumentirani na panojih v Kolarjevem parku.

Prebrano 530 krat Nazadnje urejano na sreda, 28 februar 2024 09:41

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave