Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2024 11

Vandali ustvarjali "nove spomine" na Hrenovci

V letu 2023 je Občina Jesenice v sklopu projekta Spomini starih Jesenic postavila informacijske table ob sprehajalni poti med rdečim in črnim mostom na Hrenovci. Na tablah je prikazana zgodovina razvoja tega dela Jesenic. Med novoletnimi počitnicami so nepridipravi na informacijskih tablah ustvarjali "nove spomine", ki pa Jesenicam ne morejo biti v ponos. Poškodovali so table in tako pustili neugleden pečat v spomin vsem občanom in obiskovalcem Jesenic.

Škodo bo občina sanirala, saj ne more dopustiti, da se odnos do zgodovine Jesenic nekaterih posameznikov izraža z vandalizmom. Uničene table bi namreč težko dokazovale, da je večina občank in občanov vendarle ponosna na zgodbe, ki so jih na Jesenicah ustvarjali in živeli njihovi starši, stari starši oziroma vsi prejšnji rodovi.

Ob tem bi opozorili, da policija vandalizem obravnava kot prekršek ali kaznivo dejanje in ga lahko sankcionira znotraj kaznivih dejanj zoper premoženje. V posameznih primerih policisti ukrepajo v skladu s 16. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki določa, da je prekršek, kdor namerno poškoduje, prevrne, odstrani ali kako drugače v nasprotju z namenom uporabe ravna s spominskimi ploščami in objekti javne infrastrukture, pojasnjuje Slovenska policija na svoji spletni strani.

Občina Jesenice je zato o vandalizmu obvestila Policijsko postajo Jesenice, ki bo ustrezno ukrepala.

Vandali pa, morda bi lahko razmislili o naslednjem vprašanju: Ali je mogoče izraziti svoje morebitno "nestrinjanje" z ohranjanjem jeseniške zgodovine na drugačen, bolj kulturen način, ki ne bi odražal nespoštljivega odnosa do drugih občanov in njihovih prednikov ter ne bi povzročal škode? Ne nazadnje, vsak tak nepotrebni strošek pomeni manj sredstev v občinski blagajni za nove projekte.

Prebrano 430 krat Nazadnje urejano na četrtek, 11 januar 2024 15:48

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave