Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2023 29

Nadzor medobčinskega inšpektorata nad tovornim prometom za večjo varnost v lokalnem okolju

Nadzor medobčinskega inšpektorata nad tovornim prometom za večjo varnost v lokalnem okolju Foto: Medobčinski inšpektorat in redarstvo

Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR) občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica v okviru svojih pooblastil in pristojnosti spremlja promet v občinah in skozi celo leto organizira ter izvaja poostrene nadzore. S tovrstnimi akcijami želi prispevati k večji prometni varnosti v lokalni skupnosti. Predstavniki inšpektorata preverjajo, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti, uporabljajo varnostni pas med vožnjo, motoristi čelade, ali se držijo prepovedi uporabe telefona med vožnjo, upoštevajo omejitve hitrosti in podobno.

Zaradi varstva občinskih cest in varnosti prometa organizirajo in izvajajo tudi naključne poostrene nadzore nad spoštovanjem obveznosti voznikov tovornih vozil. V teh nadzorih občinski redarji s tehničnimi sredstvi preverjajo dovoljene osne obremenitve, največjo dovoljeno skupno obremenitev in največjo dovoljeno maso tovornih vozil na javnih cestah.  

Kot so pojasnili na inšpektoratu, so se za tovrstne poostrene nadzore odločili, ker opažajo, da je negativni vpliv pretežkih tovornih vozil na javne ceste še vedno prevelik. "Tovornega prometa je že na splošno iz leta v leto več, v naših občinah pa je delež tovornega prometa med drugim večji zaradi dalj časa trajajočih večjih gradbenih projektov v okolici in gospodarjenja z gozdovi," je utemeljil Gregor Jarkovič, vodja skupne občinske uprave MIR Jesenice.

Da bi se negativni vpliv prekomerno naloženih tovornjakov na cestišča v prihodnosti zmanjšal, bo MIR z nadzori tehtanja vozil nadaljeval, je sklenil Jarkovič.

Prebrano 360 krat Nazadnje urejano na petek, 29 december 2023 13:24

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave