Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2023 23

Sprehod skozi zaključene 36. Čufarjeve dneve – gledališki praznik Jesenic

Zaključek Čufarjevih dnevov Zaključek Čufarjevih dnevov Foto: Nik Bertoncelj

36. Čufarjevi dnevi v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah so v dneh od 14. do 18. novembra z naborom predstav, z zavzetimi interpretacijami vlog igralk in igralcev ter zvesto publiko potrdili sloves uveljavljenega festivala ljubiteljskih gledališč Slovenije in zamejstva.

Šest dni so se vrstile predstave s pestrimi in raznolikimi vsebinami, ki jih je med 25-timi prijavljenimi izbrala selektorica Ana Ruter. Za zaključek festivala je za glasbeno poslastico poskrbela Nataša Vester Trseglav s koncertom Neskončnost. Člani dveh strokovnih žirij so podelili Čufarjeve plakete in nagrado Nova gaz. Žirija v sestavi  Aleš Jan, Iztok Valič in Nika Korenjak je za najboljšo predstavo v celoti  izbrala komedijo z naslovom z  Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v izvedbi igralske skupine Loški oder iz Škofje Loke. Prejela je tudi denarno nagrado v vrednosti 1200 evrov. Igralec v tej komediji Bojan Trampuš je prejel Čufarjevo plaketo za najboljšo moško vlogo, Nataša Anderle je prejela plaketo za vlogo Špele v komediji Kajmak in marmelada v izvedbe igralske skupine Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Posebno nagrado je po oceni žirije prejel Marko Skok za vlogo v komediji absurda Čakanje Godota v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Letos je bil spodbuden odziv mladinskih gledališč v kategoriji Nova gaz. Selektorica Ana Ruter je med šestimi izbrala tri, strokovna žirija v sestavi Vid Klemenc, Jernej Gašperin in Kaja Novosel je nagrado namenila predstavi Tovarna neviht v izvedbi mladinske igralske skupine Pozitiv Dijaškega doma Ivana Cankarja iz Ljubljane.

Publika je najvišjo oceno prisodila komediji Kajmak in marmelada v izvedbi igralske skupine Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, drugo najvišjo oceno je dobila predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v izvedbi igralske skupine Loški oder iz Škofje Loke, tretjo pa predstava Norčije v spalnicah v izvedbi igralske skupine Kulturnega društva Brce iz Gabrovice pri Komnu.

Ob obilici organizacijskega in tehničnega dela so se člani organizacijskega odbora pod vodstvom Jožeta Ostermana skupaj z Gledališčem Toneta Čufarja morali pošteno potruditi za zagotovitev finančnih sredstev. Največji zalogaj je prispevala Občina Jesenice. Župan Peter Bohinec je ob  tem poudaril, da je to velik dogodek za občino Jesenice in zasluži vso podporo. Letos so ga nadgradili z novo celostno podobo, logotipom in zastavo festivala.

Prebrano 415 krat Nazadnje urejano na četrtek, 23 november 2023 11:52

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave