Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2023 23

Dan državnosti obeležili s slovesnostjo na Čufarjevem trgu

Dan državnosti obeležili s slovesnostjo na Čufarjevem trgu Foto: Foto Vidmar

Včeraj je Občina Jesenice v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska pripravila osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti in v spomin na dogajanje v času osamosvojitvene vojne na območju občine Jesenice. Slovesnost, ki je bila do sedaj organizirana na mejnem platoju Karavanke, na kraju prelomnega dogajanja leta 1991, je bila letos prvič preseljena v mesto, na Trg Toneta Čufarja. Ob praporih veteranskih združenj sta zbrane nagovorila jeseniški župan mag. Peter Bohinec in minister za obrambo Marjan Šarec v vlogi slavnostnega govornika.

Župan mag. Peter Bohinec je zbrane spomnil na pomembno vlogo, ki so jo Jesenice odigrale leta 1991, še posebej pri obrambi karavanškega predora, hkrati pa čestital prisotnim ob prihajajočem dnevu državnosti. "V nedeljo bo praznik naše države. V tej čudoviti domovini je dovolj prostora za vse, če se bomo spoštovali in vzpodbujali. Tu smo, odgovorni za sedanje in prihodnje generacije, da skupaj z ustvarjalnostjo, delavnostjo, podjetnostjo, predanostjo, pravičnostjo, odprtostjo, strpnostjo in poštenjem gradimo naše Jesenice in naše Slovenijo. Če se bomo pogovarjali in se slišali, če se bomo upoštevali, bodrili in si pomagali, če bomo povezana in solidarna družba, nam je skoraj vse dosegljivo."

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru izpostavil snovanje lastne države, nekatere pomembne mejnike in veterane, ki so nam priborili lastno državo. "20. stoletje je Slovencem postreglo z mnogimi preizkušnjami. Tako kot se je začelo z Rudolfom Maistrom, ki nam je priboril SV del Slovenije, tako se je veličastno končalo z veterankami in veterani vojne za Slovenijo, ki so nam priborili samostojno državo," je povedal minister Šarec. V nadaljevanju je izpostavil tudi to, da moramo praznik svoje države praznovati ponosno. "Vsaka žrtev, ki je padla za samostojno državo, nas spomni, da moramo ponosno izobesiti zastavo, da moramo ponosno praznovati praznik. To smo dolžni njim, ki so darovali največ, kar so imeli – svoja življenja. Za seboj so pustili družine in sanje, ki so jih imeli. V 30 letih samostojne Slovenije zagotovo ni bilo vse idealno. Vendar nas to ne sme odvrniti, da ne bi ponosno praznovali. Kakšno je in bo 21. stoletje, je odvisno od nas samih. Imamo demokratični sistem, volimo svoje predstavnike. Smo del mednarodnih integracij, pred kratkim smo dobili tudi priznanje kot nestalna članica Varnostnega sveta. Nikjer ni vse idealno, vendar pa se moramo truditi za boljše odnose, razvoj, priznavanje pravic in sobivanje," je še povedal minister Šarec.

V kulturnem programu je nastopil Simfonični orkester Jesenice pod taktirko dirigenta Gašperja Breznika, pevca Manca Demšar in Jernej Frelih ter baletke Glasbene šole Jesenice, na odru pa se jim je pridružila tudi domačinka Nina Bauman, pevka skupine Panda.

Prebrano 596 krat Nazadnje urejano na sreda, 02 avgust 2023 11:05

Mediji

https://youtu.be/7QYQL4regBY

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave