Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2022 19

Projekt KUHAM DOMAče in e-knjižica receptov

Občina Jesenice je tudi v letošnjem letu skupaj z občinami Radovljica, Kranjska Gora, Bled in Gorje sofinancirala projekt KUHAM DOMAče, ki ga je izvajala Razvojna agencija Zgornje Gorenjske.

Namen projekta je ohranjati jedi, ki so jih pripravljali in uživali naši stari starši. Na ta način se znanja in izkušnje o pripravi teh jedi širijo in izmenjujejo med različnimi generacijami lokalnega prebivalstva. Pri tem ni pomembna le končna jed ali njen recept, temveč tudi njena dediščina: način priprave sestavin, tehnike in veščine od njive do kuhinje, način priprave in uživanja jedi ter s tem povezano ljudsko izročilo. S tem se ohranja nesnovno (prehransko) dediščino domačega kraja, hkrati pa spodbuja k uporabi doma pridelane oz. lokalne hrane.

V letu 2021 je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sklopu projekta v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice in jeseniškimi gostinci uspešno razvila nov turistični produkt v občini Jesenice, to je knjižica Delavska malca, ki združuje jedi, ki so jih nekoč jedli delavci v kantini jeseniške železarne, jedi, ki so se znašle na domačih delavskih mizah, in jedi, ki so jih na Jesenice prinesli priseljenci s Primorske in republik bivše Jugoslavije. Knjižica, ki je letos izšla v dopolnjeni izdaji, je brezplačno na voljo na TIC Jesenice.

V letu 2022 je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske s pomočjo jeseniških gostincev (Penzion Pr' Betel, Restavracija Kazina in Gostilna in Pizzerija Turist)  izbrane jedi iz Delavske malce nadgradila v t. i. ulično obliko prehrane (»street food«), ki postaja vse bolj zanimiva za vse generacije, predvsem mlade. V treh osnovnih šolah so najprej izvedli delavnice, nato pa zaključne dogodke pred šolami, kjer so učenci svojim sošolcem in učiteljem predstavili street food jedi.

Delavnice so na več lokacijah in s pomočjo različnih kuharskih mojstrov potekale tudi v drugih sodelujočih občinah. Ob koncu projekta je bila izdelana e-knjiga receptov, ki je združena za vseh pet občin, vključenih v projekt KUHAM DOMAče. E-knjiga je objavljena v priponki, do nje pa lahko dostopate tudi TUKAJ.

Prebrano 298 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave