Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2022 21

Prometna preventiva za večjo varnost voznikov in pešcev

V mesecu novembru sta potekali dve preventivni prometni akciji, namenjeni večji varnosti tako voznikov kot pešcev.

Ker je od preteklega tedna ponovno obvezna zimska oprema vozil, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Jesenice, skupaj s Policijsko postajo Jesenice in Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, v ponedeljek, 15. 11. 2022, na uvozu za avtobusno postajališče v neposredni bližini Petrolovega bencinskega servisa na Cesti železarjev Jesenice izvedel poostren nadzor nad pravilno oziroma predpisano uporabo zimske opreme. V nadzoru se je preverjalo predvsem ustreznost pnevmatik za zimo.

Zakon o pravilih cestnega prometa namreč navaja, da morajo biti vozila od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. To pomeni 4 zimske pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', minimalna globina profila pnevmatik pa mora biti 3 mm. Zakon sicer v omenjenem obdobju dovoljuje poletne pnevmatike, a le, če so opremljene s snežnimi verigami, ustrezno velikimi za vaše vozilo.

Na terenu je bilo v roku dveh ur pregledanih 139 vozil, med katerimi je bilo večino vozil ustrezno opremljenih – med temi vozili je bilo namreč le 10 vozil z letnimi pnevmatikami, od tega pa 6 takih, ki v vozilu niso imeli niti verig v vozilu.

V novembru pa redarji in policisti ponovno sodelujejo tudi v akciji »Bodi viden, bodi previden«. Z akcijo želita Agencija za varnost prometa (AVP) in policija opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. Policisti in redarji v akciji preverjajo spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil (kršitve, kot so izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in hitrost vožnje). V letošnji akciji so redarji in policisti skupaj razdelili več kot 100 odsevnih trakov, 30 kresničk in 20 lučk, z aktivnostmi pa bodo, še posebej v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev, nadaljevali tudi v naslednjih dneh.

Prebrano 760 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 november 2022 16:41

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo 0, 28.11.2022 12:00 od Občina Jesenice

    Spoštovani, Zakon o pravilih cestnega prometa v 8. točki 4. odstavka 65. člena določa, da parkiranje in ustavljanje ni dovoljeno na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu. Na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti, pooblaščene uradne osebe finančne uprave in občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu. Prav tako 15. člen opisanega zakona občinskim redarjem daje pooblastilo, da na cestah v naselju (vključno z nekategoriziranimi cestami, ki se uporabljajo za javni cestni promet), na občinskih cestah zunaj naselja in na nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet, izvajajo nadzor nad določbami omenjenega zakona. Pod pojem »ceste v naselju« zakon zajema tako državne kot občinske ceste. Zahvaljujemo se vam torej za posredovano mnenje, vendar pa, kot sledi iz pojasnila, izvedba nobene od obeh preventivnih akcij ni v neskladju z določili Zakona o pravilih cestnega prometa. Lep pozdrav, MIR Jesenice.

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 23.11.2022 17:03 od Boris Weber

    Menim da tako, nenujno ustavljanje na avtobusnem postajališču, kjer se ovira avtobusni promet, nasprotuje določilom Zakona o pravilih cestnega prometa ( 65 člen) in pa delovanje občinskih redarjev na državni cesti ( 15 člen).

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave