Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2020 13

Nadgradnja železniškega predora Karavanke poteka po planu

Plato južnega portala pred začetkom del Plato južnega portala pred začetkom del Vir fotografij: DRSI

Na območju krajevne skupnosti Hrušica se je avgusta začela varnostno-tehnična nadgradnja železniškega predora Karavanke, katere naročnik je Direkcija RS za infrastrukturo. Po podpisu pogodbe in uvedbi v delo je izvajalec, avstrijsko podjetje Strabag AG, v prvem mesecu pričel s pripravo gradbišča, kar pomeni ureditev dostopa do platoja na južnem portalu na Hrušici, čiščenjem površin, odstranitvijo lope, vrtičkov in ureditev komunalnih priključkov za potrebe del v predoru. Postavljena je začasna čistilna naprava, tako da je vsa voda, ki sedaj prihaja iz predora, vodena preko nje, izpust pa je urejen v strugo obstoječega potoka (kot doslej). Na platoju, na Hrušici, si je izvajalec uredil gradbiščne provizorije (kontejnersko naselje) s komunalnimi priključki, izvedel je dodatno dostopno klančino iz obrtne cone na traso železniške proge, ki bo služila kot dostopna pot za veliko večino transportov na in iz gradbišča. Po opravljenih pripravljalnih delih so se ob delni zapori proge (dnevna, med 7.45 in 19.45) pričela dela odstranitve vozne mreže, optičnega voda, obeh tirov, zgornjega ustroja, visokotlačno čiščenje sten predora in betonskih kinet. 5. oktobra je bila vzpostavljena popolna zapora proge.
Kot pojasnjujejo na Direkciji RS za infrastrukturo, se trenutno v predoru izvaja rezkanje kamnitega oboda ali betonskega obrizga ter nove armirane ojačitve z betonskim obrizgom. Pričela so se tudi dela na objektih na južnem platoju (izkopi, nasipi za bazena požarnih in odpadnih vod ter za tehnično zgradbo). Nad portalom so ob obstoječi poti postavljene opazovalne točke za merjenje morebitnih pomikov. Na odprti progi med platojem in Železniško postajo Jesenice se je pričelo s pregledi stanja sedmih obstoječih objektov, ki so predvideni za sanacijo. Pri tem so na Direkciji zadovoljni, da dosedanje aktivnosti na gradbišču ob sodelovanju vseh deležnikov potekajo uspešno in skladno s terminskim planom.
V začetku leta 2021 bo v sklopu projekta izvedena prilagoditev signalnovarnostne naprave na Železniški postaji Jesenice, v aprilu pa bodo na območju predora izvedena še elektroenergetska in signalnovarnostna ter telekomunikacijska dela, hkrati pa tudi vozna mreža. Investicija bo končana predvidoma septembra naslednje leto.

 

Prebrano 1652 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave