Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2020 01

Zaščitne opreme premalo, deli se po usmeritvah države

Vlada RS je minuli konec tedna sprejela odlok, ki med drugim predpisuje nošenje zaščitne maske in uporabo zaščitnih rokavic v zaprtih javnih prostorih. Na Občino Jesenice oziroma na občinski štab Civilne zaščite se tako obrača vse več ljudi s povpraševanjem po tovrstni opremi, a zadostne zaloge le-te občinski štab civilne zaščite občine Jesenice nima oziroma zadostuje le za oskrbo nujnih služb, ki zagotavljajo nujno pomoč občanom.

Oprema se razdeljuje po določenem ključu in upravičencem, ki jih je za občinske štabe civilne zaščite določila država. Na podlagi usmeritev Uprave RS za zaščito in reševanje so upravičenci za razdelitev opreme s strani občinskih štabov civilne zaščite naslednji: taksi podjetja, pogrebna podjetja, center za pomoč na domu, zavetišča za brezdomce, pralnice perila in čistilnice, Rdeči križ, Karitas, pekarne, občinska redarstva, prostovoljne in poklicne gasilske enote, komunalna podjetja, občinske javne gospodarske službe, šole in vrtci, lokalne novinarske hiše, trgovine z živili, prostovoljci za varstvo otrok na domu, izvajalci osebne asistence ter drugi reševalni sestavi, ki so vključeni v boj proti širjenju bolezni, npr. CZ, taborniki, skavti ... Vsi ostali posredovalci potreb so v pristojnosti drugih organov (npr. ministrstva za zdravje) ali pa si morajo zaščitno opremo zagotoviti sami. Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice je Upravi RS za zaščito in reševanje na njihov poziv poslal oceno potreb zaščitne opreme za omenjene upravičence, vendar pa zaščitna sredstva prejema postopoma. Poveljnik civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh ugotavlja, da potreb bistveno več kot zaloge:

»Glede na to, da je potreba po zaščitnih sredstvih velika, ta pa s strani države prejemamo postopoma, je Občina Jesenice sama naročila še dodatne zaščitne maske, a še vedno ugotavljamo, da je teh premalo. Na občinski štab se obrača tudi vse več posameznikov, ki želijo maske ali razkužila, vendar nam pomanjkanje zaščitne opreme ne dovoljuje, da bi v tem trenutku z njo oskrbovali tudi njih. Količina prejete opreme namreč komaj zadošča že za oskrbo nujnih upravičencev, ki zagotavljajo nujno pomoč občanom.«

Občani pa se, če ne naročijo zaščitnih mask pri zasebnih ponudnikih, lahko znajdejo tudi drugače. Državni odlok namreč ne predpisuje strogo nošenje zaščitne maske, temveč dovoljuje tudi druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, na primer s šalom, ruto ali podobnimi oblikami zaščite, ki prekrijejo nos in usta. Maske pa si lahko sešijejo tudi sami. Tovrstne maske sicer niso primerne za zdravstvene delavce in niso alternativa za profesionalne maske, nudijo pa zaščito in preprečujejo kapljični prenos na drugo osebo. Praktična navodila za domačo izdelavo pralnih zaščitnih bombažnih mask je – prav zaradi pomanjkanja zaščitnih mask – izdal tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana in so objavljena TUKAJ, navodila pa pripenjamo tudi pod prispevek.

Prebrano 2203 krat Nazadnje urejano na četrtek, 02 april 2020 14:46

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave