Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2019 25

Okrogla miza o izzivih lokalne skupnosti

Okrogla miza o izzivih lokalne skupnosti Foto: Andraž Sodja

Župan Blaž Račič se je minuli petek udeležil okrogle mize na temo izzivov lokalne skupnosti, ki jo je organiziral občinski odbor stranke Levica – Jeseniška alternativa. Okrogla miza je bila strnjena v tri glavne teme – plaz nad Koroško Belo, Splošna bolnišnica Jesenice in smrad ter problematika odpadkov na Mali Mežakli.

Minuli petek se je v Kolpernu na Stari Savi odvijala okrogla miza na temo izzivov lokalne skupnosti, v organizaciji občinskega odbora Levice-Jeseniške alternative. Na okroglo mizo, ki jo je povezovala Branka Smole, so bili poleg župana Blaža Račiča, predstavnika SMC Mihe Rebolja in Levice Borisa Grilca, vabljeni tudi direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, lastnik Ekogorja Slavko Hrženjak ter predstavniki ministrstev. Svojo udeležbo je napovedal tudi minister Leben, a ga je zaradi drugih obveznosti nadomestila kar trojica državnih sekretarjev, sekretar pa je zastopal tudi ministrstvo za zdravje. Okrogle mize se je udeležila tudi skupina krajanov Spodnjega Plavža, ki že vrsto let opozarja na problematiko smradu z deponije Mala Mežakla.

V povezavi s plazom nad Koroško Belo so predstavili vrsto ukrepov, ki so že bili in še bodo storjeni za zaščito Koroške Bele, z ministrstva pa so najavili tudi ukrepe, ki so bili predstavljeni že na zboru krajanov novembra lani. Glede stanja splošne bolnišnice Jesenice je tako prostorsko kot kadrovsko in tehnično krizo zaradi zastarelih prostorov predstavil direktor Janez Poklukar, ki vztraja pri pozivih za gradnjo nove regijske bolnišnice, ni pa se opredelil, kje bi ta stala, znane pa so težnje Občine Radovljica, da bi to ustanovo pridobila na svoje ozemlje. Tudi jeseniški župan Blaž Račič se strinja, da je rešitev problematike bolnišnice nujna, vztraja pa tudi, da je treba rešitve iskati najprej na Jesenicah, najsi bo to z dograditvijo na Plavškem travniku ali novogradnjo regijske bolnišnice na Dobravskem polju.

Tretji del je bil namenjen problematiki odpadkov, ki ob otoplitvi ozračja znova razburjajo. Direktor Ekogorja Hrženjak je poudaril, da ima deponija slabo naravno lego, vse neugodne vetrovne razmere pa vplivajo na širitev vonja, in poudaril, da je ta krivda Ekogorja v zadnjih dveh letih, kar so prisotni na Mali Mežakli. Ker nimajo možnosti sprotnega odvoza lahke frakcije, so šli v postopek nabave balirne linije in sprotno balirajo lahko frakcijo, s tem pa načrtujejo, da bi preprečili neprijeten vonj. Kot je še dodal državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon, so problemi na območju Jesenic zelo težki:

»Pri plazu na Koroški Beli se sanacijski ukrepi izvajajo, gre pa za izjemno zahteven plaz, saj je v ozadju ogromna količina materiala, tako da je naš cilj zagotoviti varnost, stoodstotno pa to ne bo mogoče.«

Glavnina ukrepov pa bo usmerjena v zavarovanje človeških življenj, tako je načrtovan tudi alarmni sistem, vseeno pa ocenjujejo glede na analize, da bi se moralo poklopiti več izjemnih faktorjev, da bi prišlo do plazenja, zato ocenjujejo, da izselitev ogroženih območij zaenkrat ni potrebna. Glede odpadkov pa Prijon dodaja, da je Mala Mežakla sistemski problem:

»To področje je prepuščeno koncesionarjem, ki so, kot vemo, zasebna podjetja, ker pa je prišlo tudi na globalnem nivoju do precejšnjih sprememb pogojev, se je izvažanje teh odpadkov ustavilo, Kitajska je prenehala s kupovanjem in Evropa je prezasičena, kar je dvignilo cene sežiga. Minister je odreagiral z interventnim ukrepom in velike količine odpadne embalaže so se sanirale, najti pa je treba sistemsko rešitev, tu pa se odpirata dva problema: prvi je, ali bomo izvažali na sežig v tujino ali to delali sami, drugi pa, ali bomo to še naprej prepuščali to dejavnost koncesionarjem.«

Prebrano 2758 krat Nazadnje urejano na četrtek, 28 februar 2019 22:37

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 0, 26.02.2019 10:07 od ivka

    Primerno bi bilo objaviti strokovni prispevek iz občinstva..
    Župan je pravilno opozoril, da smo za odpadke (nastajanje) odgovorni vsi, kar je prav. S strani občanov pa je treba ugotoviti, da so nekateri PlLAČANI,za to, da so stvari UREJENE
    Partizani so izborili domovino, sedaj je čas, da se DRŽAVLJANI borimo za okolje , življenski prostor in proti "več vrst smradu"., tudi iz "težje frakcije".
    Povabljeni k sodelovanju v organizirani skupini!.

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave