Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2019 24

Prvi sestanek županov zgornjegorenjskih občin usmerjen na področje kulture

Župani občin Zgornje Gorenjske: Jože Sodja (Bohinj), Janez Fajfar (Bled), Janez Hrovat (Kranjska Gora), Blaž Račič (Jesenice), Leopold Pogačar (Žirovnica), Peter Torkar (Gorje) in Ciril Globočnik (Radovljica). Župani občin Zgornje Gorenjske: Jože Sodja (Bohinj), Janez Fajfar (Bled), Janez Hrovat (Kranjska Gora), Blaž Račič (Jesenice), Leopold Pogačar (Žirovnica), Peter Torkar (Gorje) in Ciril Globočnik (Radovljica). Foto: RAGOR

V prvi polovici januarja je v Kranjski Gori potekal prvi sestanek oziroma koordinacija županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018–2022. Kot edini nov član koordinacije županov je nastopil jeseniški župan Blaž Račič, ki so mi ostali župani v znak sprejema in nadaljnjega dobrega sodelovanja podelili kaligrafski prepis verzov Zdravljice z ilustracijami. Na koordinaciji so župani gostili državnega sekretarja Ministrstva za kulturo mag. Vojka Stoparja in v. d. generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino Majo Bahar Didović. Pogovor je tekel v smeri obnov kulturnih domov, knjižnic, muzejev, spomenikov in obnov kulturnih objektov pod varstvom kulturne dediščine v lasti fizičnih oseb. S strani županov je bil predstavljen izziv in želja po vlaganjih v kulturi, po drugi strani pa težava občin kot nosilcev razvoja lokalnih skupnosti zaradi predpisov v skladu z Zakonom o varstvu kulturne dediščine. S strani ministrstva so bile predstavljene trenutne možnosti za sofinanciranje prenove objektov kulturne dediščine in dokumenti, ki so v postopku usklajevanja (Nacionalni program za kulturo). V nadaljevanju je bil predstavljen tudi Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, ki je trenutno v javni obravnavi. Kakor izhaja iz trenutnega predloga zakona, pa bodo do sofinanciranja upravičeni le tisti objekti kulturne dediščine, katerih obnova se še ni začela. Kar to za občino Jesenice pomeni, da z že začeto dvomilijonsko obnovo Ruardove graščine ne bi izpolnjevali pogojev za sofinanciranje, je jeseniški župan Blaž Račič zato že napovedal, da bo Občina Jesenice vložila pobudo, da se ta določba spremeni tako, da bodo do sofinanciranja upravičeni tudi tisti objekti kulturne dediščine, ka katerih že potekajo sanacijska dela.

Rdeča nit naslednje koordinacije županov bo posvečena kmetijstvu, župani pa bodo gostili ministrico za kmetijstvo dr. Aleksandro Pivec.  

Župani občin Zgornje Gorenjske imajo sicer redna mesečna srečanjaže več kot 15 let. Njihov namen je skupno reševanje problematik, izzivov in načrtov za posamezna področja, ki so pomembna za razvoj posameznih občin in hkrati območja Zgornje Gorenjske kot celote, ter njihov skupni nastop pri obravnavanih temah. Te se nanašajo na številna področja, med drugim v usklajevanje infrastrukturnih prioritet občin, promocijo turizma ter splošno izboljšanje kakovosti življenja občanov. Osnovno načelo članov koordinacije županov se glasi »Odlično sodelovanje in skupno nastopanje«.

 

Prebrano 1766 krat Nazadnje urejano na četrtek, 24 januar 2019 12:03

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave