Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2018 12

Jeseniški učenci in dijaki z razstavo razodeli, kakšnih Jesenic si želijo

Jeseniški učenci in dijaki z razstavo razodeli, kakšnih Jesenic si želijo Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

V četrtek, 10. maja, se je v Kolpernu na Stari Savi javnosti prvič predstavila razstava jeseniških osnovnošolcev in srednješolcev na temo »Kakšnih Jesenic si želim?« Razstava je končni rezultat projekta, katerega nosilec je Društvo Jasa, izveden pa je bil v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Občino Jesenice. Učenci in dijaki jeseniških osnovnih in srednjih šol, ki so sodelovali v projektu, so v preteklih mesecih brali družbenokritične odlomke iz knjig Jasine zbirke Onežimo svet. Ob poglobljenem branju so premišljali o naši stvarnosti in izražali občutke z besednimi in likovnimi prispevki. Vsem, ki so se odzivali na prebrano, je jeseniško podjetje Enos zagotovilo brezplačno knjigo iz omenjene zbirke. Po besedah predsednice društva Jasa Mateje Jamnik, je namen projekta otroke in mladostnike spodbujati h kritičnemu preizpraševanju stvarnosti in jim pomagati, da se razvijejo v tvorne (aktivne) državljane, odločevalce na državni in lokalni ravni pa spomniti, da si občasno vzamejo »čas za čaj« z »navadnimi« državljani in se neposredno seznanijo z njihovim doživljanjem stvarnosti.

Doživetja in sporočila bodočih odraslih so predstavniki društva Jasa strnili v deset dramilnih zapovedi, ob odprtju razstave pa so jih ob odsotnosti jeseniškega župana izročili podžupanji Veri Pintar ter direktorju podjetja Enos Andreju Stušku. Potekala je tudi okrogla miza na temo razstave, v razpravi pa so sodelovale predsednica društva Jasa mag. filozofije Mateja Jamnik, profesorica Gimnazije Jesenice univ. dipl. soc. Milena Gerbec in podžupanja občine Jesenice Vera Pintar. O motivih za obdaritev učencev in dijakov je spregovoril direktor podjetja Enos Andrej Stušek, z dramskim in glasbenim nastopom pa so razpravo in odprtje razstave popestrili dijaki Gimnazije Jesenice in Glasbene šole Jesenice.

Sodelovanje društva Jasa, Gornjesavskega muzeja Jesenice in Občine Jesenice, hkrati pa tudi jeseniških osnovnih in srednjih šol ter podjetja Enos, je že drugo tovrstno sodelovanje – prvič so učenci in dijaki brali in ustvarjali leta 2016 na temo »Jesenice imajo srce«.

Razstavo »Kakšnih Jesenic si želim?«, v kateri so razstavljeni izdelki učencev OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Toneta Čufarja in OŠ Poldeta Stražišarja ter dijakov Gimnazije Jesenice, si bo v Kolpernu možno ogledati do 6. junija.

 

10 dramilnih zapovedi objavljamo v priponki. 

Prebrano 2572 krat Nazadnje urejano na sreda, 04 maj 2022 16:44

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave