Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2018 12

Mladi jeseniških kmetje o svojih izzivih in izkušnjah

Prejšnji teden je v konferenčni dvorani Kolpern potekalo srečanje mladih jeseniških kmetov, ki sta ga organizirala Zveza slovenske podeželske mladine in Občina Jesenice. Poleg organizatorjev se je srečanja udeležilo okrog 15 mladih kmetov z območja občine Jesenice, ob začetku srečanja pa je prisotne pozdravil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Župan se je prisotnim kmetom zahvalil za udeležbo, v nadaljevanju pa je poudaril pomembnost kmetijstva za vsako lokalno skupnost. Tudi Občina Jesenice se namreč zaveda pomembnosti ohranjanja podeželja in tako vsako leto s sredstvi javnega razpisa za spodbujanje kmetijstva in podeželja prispeva k ohranjanju kulturne krajine, poseljenosti območij ter ohranjanju običajev in navad, kulturnih in naravnih znamenitosti. »Predvsem slednje poskušamo vključiti v turistično ponudbo občine Jesenice in tudi na ta način prispevati k ohranjanju in razvoju vasi ter k dvigu kakovosti življenja tamkajšnjih prebivalcev,« je povedal župan.

Prvi del srečanja je bil namenjen predstavitvi aktivnosti Občine Jesenice s področja kmetijstva in projektom s področja ohranjanja podeželja, ki jih izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, hkrati pa tudi predstavitvi kmetijstva na območju Gorenjske in smernic kmetijske politike po letu 2020. V drugem delu srečanja je bil namenjen povezovanju, saj so mladi kmetje predstavili izzive, s katerimi se srečujejo, svoje pobude in izkušnje, na ta način pa skupaj oblikovali vizijo razvoja kmetijstva v občini Jesenice in nasploh. Ob koncu srečanja so bili sprejeti zaključki in predlogi, ki jih bo Zveza slovenske podeželske mladine posredovala na Ministrstvo za kmetijstvo, in sicer z namenom priprave izhodišč za kmetijsko politiko po letu 2020.

Na območju občine Jesenice je sicer okrog 100 registriranih kmetov, od tega je po definiciji okrog 40 mladih, torej starih od 18 do 40 let. S svojim kmetovanjem prispevajo k prehranski oskrbi, ohranjajo krajino, nenazadnje pa skrbijo tudi za obstoj in razvoj podeželja v občini.

Prebrano 2300 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave