Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2016 05

V Gornjesavskem muzeju odkrili spominsko ploščo Angeli Boškin

V Gornjesavskem muzeju odkrili spominsko ploščo Angeli Boškin Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Društvo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je prejšnji teden v Gornjesavskem muzeju na Jesenicah odkrilo ploščo prvi skrbstveni oziroma medicinski sestri na Slovenskem Angeli Boškin (1885-1977). Boškinova je leta 1919 nastopila službo na Jesenicah, kjer je kot skrbstvena sestra izobraževala matere o higienskih določilih ob porodu in negi dojenčka ter otroka. Okrožnega zdravnika je prepričala o nujnosti rednih preventivnih pregledov dojenčkov, uspela je tudi s pobudo za ustanovitev posvetovalnice za matere in dojenčke.

Dogodka se je v imenu občine Jesenice udeležil podžupan Miha Rebolj, ki je skupaj s predsednico društva Alenko Bijol odkril ploščo, ob tem pa v nagovoru poudaril pomembnost dela Angele Boškin za razvoj zdravstva na Jesenicah. To je na Jesenicah namreč ena pomembnejših, bolj razvejanih in odlično organiziranih dejavnosti – ne nazadnje tu najdemo tri ključne zdravstvene organizacije, zdravstveni dom, bolnišnico in tudi fakulteto za zdravstvo, v zadnjem času pa z večjimi investicijami (Urgentni blok Splošne bolnišnice Jesenice in novi prostori za fizioterapijo v Zdravstvenem domu Jesenice) to dejavnost še nadgrajujemo.

Ob odkritju plošče so predstavili tudi film o življenju in delu Angele Boškin z naslovom Poti k ljudem, ki so ga ustvarili v sodelovanju s Televizijo Slovenija ter vodjo delovne skupine za zgodovino zdravstvene in babiške nege Ireno Keršič. Ta "je spoštljiv poklon poklicu, ki ga danes v Sloveniji opravlja skoraj 20.000 medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege in več kot 16 milijonov medicinskih sester po svetu", so povedali v Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske.

Prebrano 1967 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 07 marec 2016 12:05

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave