Skok na osrednjo vsebino

Novice

sep  2015 02

Projekt ANIMA SANA: Poskrbite za svoje duševno zdravje, naredite prvi korak pravočasno!

Duševno zdravje je pomembno tako za posameznika kot tudi za družbo. Vpliv ima na posameznikovo telesno zdravje, njegov izgled, medsebojne odnose, vedenje, z vidika družbe pa med drugim vpliva na delovno učinkovitost, stroške zdravljenja in odsotnost z delovnega mesta. Posameznik je glede na izzive, ki mu jih na pot postavlja življenje, v različnih obdobjih v različno dobri duševni kondiciji. V slabši duševni kondiciji funkcionira slabše in manj učinkovito rešuje vsakdanje težave, v boljši pa mu le-to uspeva bolje.

Tema duševnega zdravja je dandanes še vedno tabu in ljudje o njej le neradi spregovorimo. Nihče ne prizna rad, da potrebuje pomoč, še težje se odloči, da jo dejansko poišče.

V sklopu projekta ANIMA SANA, ki je je financiran iz Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014, del sredstev pa zagotavljajo tudi Občine Bled, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica in Žirovnica, smo z namenom opozoriti na problematiko duševnega zdravja pripravili krajšo brošuro, ki so jo konec meseca avgusta v svoje nabiralnike prejela vsa gospodinjstva na Zgornjem Gorenjskem. V okviru pripravljene publikacije smo na kratko izpostavili kaj duševno zdravje je, katere so najpogostejše duševne motnje, kdaj in zakaj poiskati pomoč in na koga se posameznik lahko obrne. Na ta način želimo opozoriti, da duševno zdravje ni nekaj nepomembnega, kar se lahko pomete pod preprogo, temveč gre za pomemben dejavnik, ki vpliva tako na kakovost naših življenj kot tudi celotne družbe.

V sklopu projekta ANIMA SANA na Zgornjem Gorenjskem delujejo tudi 4 brezplačne psihoterapevtske svetovalnice (Kranjska Gora, Jesenice, Lesce, Bohinjska Bistrica), v jesenskih mesecih pa bomo pričeli z izvedbo brezplačnih programov/delavnic za širše ranljive ciljne skupine in strokovne delavce v stiku s temi skupinami.

Nosilec projekta je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, ki projekt izvaja v sodelovanju z društvom Pot svetlobe, Psihiatrično bolnišnico Begunje, Fakulteto za zdravstvo Jesenice in Skupnostjo centrov za socialno delo. Več informacij o projektu ANIMA SANA lahko najdete na spletni strani projekta www.animasana.si oz. FB profilu Projekt ANIMA SANA.

 

Pripravila: Urška Železnikar, vodja projekta

Prebrano 1744 krat Nazadnje urejano na sreda, 02 september 2015 11:58

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave