Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2011 08

Nevarnosti pri uporabi gorljivih plinov v gospodinjstvu

Jesenice

Energetski svetovalec Vam je pripravil zanimiv uporaben prispevek, ki zanima vse, ki uporabljajo gorljiv plin za kuhanje in ogrevanje.

Zadnji dve plinski eksploziji v stanovanjskih stavbah na Koroškem sta povzročili številna vprašanja o nevarnosti uporabe gorljivih plinov. Odgovor je preprost: ZNANJE NAREDI VARNO RAVNANJE Z GORLJIVIMI PLINI V GOSPODINJSTVU. Vendar je pri uporabi z njimi treba ravnati previdno in varno.

GORLJIV PLIN NI NEVAREN PRI SKRBNEM UPRAVLJANJU IN KONTROLI. NEVAREN JE SAMO PRI ZELO MALOMARNEM RAVNANJU S PLINSKIMI NAPRAVAMI – UPRAVLJANJU.

Vse to zahteva izobražene upravljalce plinskih naprav v gospodinjstvu. Znanje pomeni varnost, ki premaga strahove pred gorljivimi plini.

Gorljivi plini so začeli svoj pohod v mestih s plinarniškim plinom, ki je služil za razsvetljavo uličnih svetilk, pozneje pa tudi za hišno uporabo in kuhanje. Razvoj je bil počasen, plinske naprave pa so se upravljale ročno. Ker je bila glavna sestavina plinarniškega plina CO ogljikov monoksid je bil plin strupen in smrtno nevaren.

Vsaka malomarnost, odprt plin, ali če je plamen nekontrolirano ugasnil je bila posledica zastrupitev.  Vdihavanje ogljikovega monoksida dalj časa pa se je končalo tragično.  Od takrat izvira strah pred vsemi plini – tudi gorljivimi.

Današnji gorljivi plini utekočinjeni naftni plin propan – butan in zemeljski plin so začeli svojo zmagovito pot po svetu v  Severni Ameriki – Združenih državah po letu 1930.

Do današnjih dni so se razširili po celem svetu. Danes si brez gorljivih plinov ne moremo več predstavljati sodobne civilizacije. Saj služijo za tehnološke procese v industriji, obrti in gospodinjstvih. Spremenili so življenje v mestih in na podeželju.

Za varno ravnanje z gorljivimi plini so države sprejele predpise in standarde, ki jih uporabniki  morajo upoštevati in se ravnati po njih. Predpisi v praksi zagotavljajo varnost, če se jih upošteva in se dosledno ravna po njih.

Distribucijskim podjetjem in prodajalcem UNP utekočinjenega naftnega plina PROPAN – BUTAN ali PROPANA bi priporočili, da dajo kratka in jasna navodila za uporabo. To bi bilo potrebno tudi v jeseniški in okoliških OBČINAH.


Več v priloženem dokumentu.
Dokument Nevarnosti pri uporabi gorljivih plinov v gospodinjstvu      


Povezava do Energetska svetovalna pisarna.

ENSVET - Energetska svetovalna pisarna
Prebrano 5379 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave