Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2015 28

Društvo diabetikov Jesenice: lani uspešni, letos praznujejo

Občni zbor društva diabetikov Jesenice, ki je potekal prejšnji teden, je pričel predsednik društva Oto Kelih, ki je delo v lanskem letu ocenil kot uspešno, saj so naloge opravili kvalitetno in pravočasno, vprašanje pa je, kako bodo izpeljali program ob letošnjem praznovanju 30-letnice društva, saj je denarja vedno manj. Čeprav ima društvo skupaj 470 članov iz jeseniške, kranjskogorske, žirovniške, radovljiške, blejske in bohinjske občine ter občine Gorje, je bilo zbrane članarine manj kot prejšnje leto, vendar je glede na gospodarski položaj regije stanje zadovoljivo.

Največ dela je društvo namenilo preventivi, zato je organiziralo več predavanj in zdravstvenih delavnic, edukacijski oddih in športne aktivnosti. Veliko prostovoljnih ur so namenili nepoznanemu in neovrednotenemu delu pri opravljanju organizacijskih in tehničnih nalog, pri predstavljanju društva v kraju, sodelovanju na tekmovanjih in z zdravstvenimi ustanovami in podjetji. Uspešno so sodelovali tudi s krajevnimi skupnostmi in drugimi društvi diabetikov ter z društvom upokojencev.

Zdravstveni ter vzgojno-izobraževalni program je bil uspešno izveden in dobro obiskan, predavanja in delavnice pa so pripravili skupaj z diabetološko ambulanto Bolnice Jesenice; sofinancirali so program medicinske pedikure, v tedenske meritve krvnega sladkorja, holesterola in trigliceridov pa so vključili praktikante iz zdravstvene šole. Pri edukativnem okrevanju na morju in v toplicah je poudarek na izobraževanju in telesni aktivnosti, udeležilo pa se ga je manj članov kot prejšnje leto. Tudi na izletih  je bila zaradi denarne stiske udeležba manjša  kot običajno. Na športnem področju so izvedli osem načrtovanih pohodov, udeležba pa je bila zelo dobra. Društvo je poslovalo pozitivno, vodenje pa je bilo v redu in pohvalno, vestno in prizadevno, skladno s programom.

Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije je poudaril, da je množična prisotnost na zboru društva najboljši dokaz za njegovo uspešno in pravilno delovanje. V naših rokah je, kako obvladujemo diabetes - zdravstvo nam zagotavlja zdravljenje, vendar je pomembno tudi druženje in izmenjavanje informacij, ko prisluhnemo sebi in sotrpinom. Svojo bolezen diabetiki sami najbolje poznajo, zato lahko desetletja živijo z njo, če jo obravnavajo resno in  odgovorno. Tudi zato na Zvezi letos uvajajo sistem laičnih svetovalcev, ko diabetik svetuje diabetiku in s tem širijo ozaveščenost o sladkorni bolezni in odgovorni preventivi. Pohvalil je sestavo članstva, saj je v društvu tudi veliko članov, ki niso diabetiki – diabetes je namreč kronična bolezen, ki terja korenito spremembo življenjskih navad in vpliva tudi na življenje in odnose v družini ter med prijatelji in sodelavci. Delo jeseniških diabetikov so pohvalili tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, predstavniki drugih gorenjskih društev diabetikov in društvo upokojencev, ki si želi več sodelovanja in skupnih akcij.

V letošnjem letu bo društvo nadaljevalo z ustaljenimi preventivnimi, izobraževalnimi in športnimi aktivnostmi, posebno skrb pa bodo namenili praznovanju 30-letnice Društva diabetikov Jesenice, ki bo v novembru.

 

Pripravila:

Lilijana Kos, Društvo diabetikov Jesenice

Prebrano 1872 krat Nazadnje urejano na petek, 17 april 2015 20:44

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave